Milliós megtakarítás a lakáshitelekhez nyújtott kedvezménnyel

A csok mellé érdemes a hitelhez lakástakarékot is nyitni: az állam évente 30 százalékos támogatást nyújt.

MTI
2015. 10. 14. 22:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kifejtette: a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé érdemes a hitelhez lakástakarékot is nyitni. A rendszeresen befizetett megtakarítás után ugyanis az állam évente 30 százalékos támogatást nyújt. Érdemes továbbá kamattámogatott hitelt választani, és mellette igénybe venni az adómentes lakáshitel kafetériajuttatást is. Nem árt arra is figyelmet fordítani, hogy az ingatlanvásárlók olyan helyen vegyék fel a hitelt, ahol a kölcsönhöz igénybe vehető az összes kedvezmény – jegyezte meg.

A Kormos Zoltán által ismertetett példában egy zalaegerszegi, 14,4 millió forintos, 89 négyzetméteres, alacsony, C energetikai besorolású ingatlan megvásárlása és egy 10 millió forintos, évi 6 százalékos kamatozású, 20 éves futamidejű hitel szerepelt. Két gyermek esetében a csok 1,3 millió forint kedvezményt jelent, a futamidő első 5 évében elérhető kedvezmény összege 287 827 forint, két 10 éves futamidejű lakástakarékkal az állami támogatás mértéke 1 440 000 forintot tesz ki, a munkaadótól igényelt lakáshitel-kafetériával pedig – a két kereső személy és a fejenként évi bruttó 300 ezer forintos kafetériakeret esetében – 10 év alatt 1 578 482 forint adóelőnyt tud elérni a család. Megjegyezte, hogy az így felszabaduló pénz bármire elkölthető, a két lakástakarék-befizetés harmada is finanszírozható belőle. Összesen tehát 4 606 309 forint támogatást lehet igénybe venni, amivel 20 helyett 10 év alatt vissza lehet fizetni a hitelt – összegezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.