Tovább lassult a magyar gazdaság

A harmadik negyedévben 2,3 százalékkal nőtt hazánk bruttó hazai terméke.

MNO-MTI
2015. 11. 13. 8:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A növekedést alapvetően az ipar, azon belül a járműgyártás, valamint a kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás teljesítményének bővülése okozta. A naptárhatással kiigazított és rendkívüli tényezőktől megszűrt adatok szerint a harmadik negyedévben 2,2 százalékos volt a gazdaság teljesítményének emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyítva a második negyedévi 2,4 és az első negyedévi 3,1 százalékot követően.

Az előző negyedévhez viszonyítva 0,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene az idei harmadik negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint, csakúgy mint az első két negyedévben.

Az első három negyedévben 2,8 százalékkal nőtt a GDP a nyers adatok és a naptárhatástól megszűrt adat szerint is, az első fél évi 3,1 százalékot követően. A naptárhatás mellett az egyéb egyszeri hatásoktól is megtisztított adatok szerint 2,6 százalékos volt a három negyedévi növekedés, míg az első fél évben 2,8 százalékot regisztrált a statisztika.

Az adatok ismertetetésekor Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője elmondta: a növekedési ütem mérséklődésében szerepet játszott a mezőgazdaság teljesítményének visszaesése, de az ipar, valamint a feldolgozóipar éves bővülése is kisebb volt az eddiginél. Ugyanakkor az előző negyedévhez képest a szolgáltatások nagyobb mértékben járultak hozzá a növekedéshez - tette hozzá. Az építőipar teljesítménye az idei harmadik negyedévben megtorpant.

A GDP szerkezete továbbra is kedvezőnek és stabilnak mondható - értékelte a negyedéves eredményt közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A növekedés továbbra is meghaladja az uniós átlagot, másrészt pedig a gazdaság növekedése változatlanul nem eladósodásra épül, ami hazánk kitettségét és sérülékenységét lényegesen csökkenti.

Az eddigi tényszámok megerősítik, hogy a külső környezetben jelentkező negatív kockázatok, mint a migrációs helyzet, a Volkswagen-botrány, valamint a kínai gazdaság lassulása egyelőre nem voltak érdemi hatással a hazai folyamatokra.

A növekedés fenntarthatósága érdekében a magyar kormány négy pontban tervez további növekedésösztönző lépéseket: a támogatások igénybevételének felgyorsításában, a hitelezési aktivitás növelésében, a rugalmas munkaerőpiac kialakításában, illetve a beruházások, a lakásépítés és -felújítás ösztönzésében. Ez a négy pillér hosszú távon biztosíthatja Magyarország fejlődését, a magyar gazdaság további növekedését. Az erőteljes növekedésnek köszönhetően a magyar gazdaság teljesítménye már idén év elején meghaladta a válság előtti szintet - írta a szaktárca.

Megfelelt a várakozásoknak a gazdasági növekedés harmadik negyedévi lassulása az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik az év egészére valamivel 3 százalék alatti növekedéssel számolnak. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint az utolsó negyedévben javulhat a helyzet, a harmadik negyedévesnél nagyobb növekedés várható, összességében pedig 2,5-3 százalékos növekedéssel lehet számolni az idei év egészére.

A CIB Bank elemzői kommentárja szerint az első két negyedévhez képest a vártnak megfelelően folytatódott a fokozatos lassulás, az eredmény kissé elmarad a piaci várakozásoktól, ami 2,5 százalék volt. Ugyanakkor a negyedéves növekedési ütem nem változott. Várakozásuk szerint az éves átlagos GDP-növekedés 2,7-2,8 százalék közelében lehet a tavalyi 3,7 százalék után, amit 2016-ban további lassulás követhet - írták.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kifejtette: a harmadik negyedévi lassulás után, részben bázishatások miatt, újra gyorsulhat a növekedés az utolsó negyedévben és közelebb kerülhet a 3 százalékos ütemhez.  Az idei növekedési előrejelzésüket a beérkező részletes adatok függvényében 3,1 százalékról kismértékben 3 százalék alá módosíthatják - jelezte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.