Sok a kérdőjel a közbeszerzések körül

Nem változtat az új szabályozás a 25 millió forintos összeghatáron.

Gyöngyösi Balázs
2015. 12. 22. 18:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már november 1. óta hatályos az új közbeszerzési törvény, továbbra is tanácstalanul áll a változások előtt a magyar vállalkozói szféra. Jelentősen bővült ugyanis hazánkban azon cégek köre, amelyeket a jogalkotó közbeszerzési eljárás lefolytatására kötelezett. Mivel a kis- és középvállalatok nincsenek erre felkészülve, máris a szabályozás módosítására volt szükség.

Ezt a hiányosságot legalább idejében felismerte a kormány, és egy határozat keretében az Országgyűlés hat pontba sorolta mindazokat, akik mentesülnek az eljárás lefolytatása alól. Ez alapján le lehet húzni a listáról az egyedi kormánydöntésben megállapított beruházásokat, továbbá azokat, amelyeknek célja egyedi munkahelyteremtés, képzési és tanműhely-létesítés, kutatás-fejlesztés és innováció, illetve újraiparosítás. Utóbbiak mentesítése összhangban áll a kabinet azon törekvésével, hogy hazánk legyen a legiparosodottabb ország az Európai Unióban.

Jelenleg a harmadik helyen állunk Németország és Csehország mögött, az elmúlt években pedig elsősorban a járműipari beruházások névén nőtt folyamatosan a feldolgozóipar. A mentesség azokra a projektekre is vonatkozik, amelyekhez legkésőbb október 31-ig igényeltek uniós, illetve hazai költségvetési forrást. A 25 millió forintos értékhatár azonban marad, ezen összeg felett elvileg a támogatás intenzitásától függetlenül megkerülhetetlen a közbeszerzés. A szakértők ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy a napokban hozott döntésének leghamarabb januárban, februárban lesz érezhető hatása.

Szakértőink szerint a legutóbbi módosításból egyértelműen azok a cégek profitálnak, amelyek a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programon (Ginop) keresztül szeretnének forráshoz jutni, hiszen a változások hat pontja leginkább az idetartozó felhívásokat tömöríti. A kormány eredetileg azt ígérte, a Ginopon belül még 2015-ben kiír 70 pályázatot 830 milliárd forint értékben, ezeknek azonban eddig kevesebb mint a fele jelent ténylegesen meg. A Világgazdaság információi szerint viszont a következő napokban újabb 88 milliárd forintnyi uniós pénzt lehet megpályázni, ebből 65 milliárdot közvetlenül a vállalkozásoknak. A gazdasági napilap a Nemzetgazdasági Minisztériumtól úgy tudja, a napokban 18 új pályázat érkezik.

– Ezzel a módosítással újabb kiskapuk nyílnak, de azt most még nehéz megjósolni, kik járnak jól, a többség nehezen fogja tudni megoldani a pluszfeladatokat – mondta a Magyar Nemzetnek Essősy Zsombor. A Mapi Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója szerint az önkormányzatok már hozzászoktak a közbeszerzési eljárásokhoz, de a vállalkozások még csak most szembesülnek vele. Szerinte 2016 első felére fog körvonalazódni, milyen hatást gyakorol a cégvilágra a jogszabályváltozás, de itt az év vége, s még ott tartunk, hogy az egyszerű termelő, szolgáltató kisvállalkozások mellett a nemzetközi hátterű, nagy ügyvédi irodáknak is fejtörést okoznak az eljárásrendi változások.

– A költségvetési és uniós források odaítélése a megváltozott közbeszerzési szabályoktól függetlenül folyamatosan zajlik, ugyanakkor a november 1-jén hatályba lépett új törvényben foglalt jogi szabályozás változatlanul hagyása zavarokat okozott volna – húzta alá lapunknak Wellmann György. A Szecskay Ügyvédi Iroda ügyvédje rámutatott, nehéz helyzetbe kerülhetnek a módosítással azok, akik a változások miatt már a közbeszerzési költségekre is igényeltek támogatást, a módosítás miatt most viszont mégsem lesznek közbeszerzésre kötelezettek. Ők nem tehetnek mást, mint hogy a támogatási szerződés módosítását kezdeményezik. Emellett nem szabad megfeledkezni arról, hogy az építési beruházásokra, az árubeszerzésre és a szolgáltatásmegrendelésre ugyanúgy vonatkozik a közbeszerzés kötelezettsége. Adott esetben azonban egy 70 millió forintos pályázattal is meg lehet úszni a közbeszereztetést, feltéve ha több elkülönülő, 25 millió forint alatti tranzakcióról van szó, ezek tárgyai pedig műszaki és gazdasági szempontokat tekintve sem alkotnak funkcionális egységet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.