Kirívóan olcsón veszik a kis földeket

Az állami földek árverezése mellett a kormány megszünteti az osztatlan közös tulajdonban lévő területeket is.

Tóth László Levente
2016. 01. 08. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, az utóbbi időben a legapróbb parcellák is felkeltik a jól értesültek figyelmét. A tavalyi állami földárveréseken több száz hektárt elnyerő Fazekas Szabolcs Fidesz–KDNP-s tomajmo-nostorai polgármester zömében idős embereknek tett ajánlatot az Abádszalók külterületén található osztatlan közös tulajdonban lévő földdarabokra. Fazekas – aki csak névrokona az agrárminiszternek – a Népszabadság beszámolója szerint hektáronként 250 ezer forintot kínált, ami a piaci ár töredéke, egy hektár termőföldért ugyanis 1-1,2 millió forintot is megadnak. Az új tulajdonos számára tehát az akció négy-ötszörös haszonnal zárulhat.

Szakértők szerint nem véletlen a „tűzhöz közeli” birtokosok újabb próbálkozása a földvásárlással. Februárban jelentette be ugyanis az agrártárca, hogy megkezdik az osztatlan közös földtulajdon felszámolását. A folyamat a tervek szerint a kormányzati ciklus végéig fejeződik be. Országosan 970 ezer hektárt, 64 ezer földrészletet és több mint 300 ezer tulajdonost érint a részarány-tulajdon kimérése, ami egy újabb „nagy falat” a területeket megszerző „jól értesülteknek”. Meg persze lehetőség az extraprofitra is azoknak, akik idejében lépnek, és még a kimérés előtt kivásárolják ezeket a jelenleg sok tulajdonossal bíró, de a megművelhetőség szempontjából egybefüggő földeket.

Egyébként a kis parcellák sokszor idős gazdáinak számos problémával kell szembenézniük az osztatlan földtulajdon felszámolása során: például utat kell kijelölni – külterületen a szántó művelési ágú földrészletek megközelítéséhez 6, az egyéb művelési ágú földrészlet megközelítéséhez 4 méter széleset –, hogy a tulajdonosok a felosztás után is meg tudják közelíteni a területüket. Ráadásul a közös tulajdon megszüntetésével létrejövő földrészletek értéke az utak által elfoglalt terület aranykorona-értékével arányosan csökken. Ezért a csökkenésért pedig nem jár kártalanítás. A föld megosztásának is vannak költségei: a végső számla – amennyiben a részarány-tulajdonosok egyezséget kötnek – 65 500 forint, induló földrészletenként. Ha egyezség hiányában sorsolást kell tartani arról, hogy ki melyik földrészletet kapja, a költség 6500 forinttal növekszik, vagyis 72 000 forint, mivel a sorsoláson a hatóságnak is részt kell vennie.

Mindezek után a kistulajdonosoknak akár érdekükben is állhat, hogy még időben eladják kis parcelláikat, de jogászok szerint problémás, ha túl alacsony árat kínálnak értük. Korábban ugyanis ezen az alapon nemegyszer megtagadta a földvásárlás jóváhagyását a földbizottság, vagy a helyette eljáró Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) helyi emberei. – Az én gyakorlatomban – magyarázta egy földeladások ügyében jártas ügyvéd – általános megtagadási ok volt az, ha az ellenérték a föld forgalmi értékével nem állt arányban. Ezzel az indokkal minden ténybeli alátámasztás nélkül éltek is a földbizottságok, amíg nem született egy új alkotmánybírósági döntés. Az Alkotmánybíróság most már részletes értékelést ír elő, de az ügyvéd arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel is bármikor vissza lehet élni és vissza is élnek vele. Egy adott környéken mindenki olyan adatot vesz elő, amilyet akar, mert nagyon széles sávban szóródnak a vételárak. Most az állami földek értékesítése miatt például olyan helyzet állt elő, hogy a megtagadások alacsonyabb vételárnál történtek meg, mint amennyiért az állam a saját földjeit meghirdette és eladta.

Mindeközben az atlatszo.hu arról adott hírt, hogy Ángyán József, a korábbi Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint földügyben a fordulópontot a földbérleti pályázatok jelentették, melynek kiírása előtt hirtelen kialakult Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester birodalma. Ángyán ekkor látta meg, hogy a miniszterelnök eltért az eredetileg megbeszélt iránytól, szerinte Orbán mást mondott neki, mint amit a földekkel már korábban eltervezett. A volt államtitkár szerint rá csak azért volt szükség, mert kellettek a vidéki szavazatok, amiket ő hozott a Fidesznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.