Tavaszra megszűnnek a kéthetes betétek

Újabb monetáris enyhítést hajtott végre a jegybank, több állampapírt vehetnek a bankok.

Wiedemann Tamás
2016. 01. 13. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa úgy döntött, hogy a kéthetes jegybanki betétet fokozatosan, április végéig kivezeti a monetáris eszköztárból. Ezzel lényegében pontot tett az MNB a másfél évvel ezelőtt indított önfinanszírozási programjára. Arra törekedett ez idő alatt, hogy a kereskedelmi bankok minél kisebb összegeket parkoltassanak a jegybank különböző eszközeiben, és a rendelkezésre álló forrásokat inkább a gazdaságban hasznosítsák, vagyis hitelezzék a cégeket.

Emellett az MNB azt is el szerette volna érni, hogy a pénzintézetek a felesleges likviditással a magyar államadósságot finanszírozzák, vagyis államkötvényeket vásároljanak. A 2014 nyarán indult program is ezeket a célokat szolgálta, ezért a kéthetes kötvényt betétesítették, majd tavaly nyáron ezermilliárd forintban határozták meg a felső korlátját. Érdemes tudni, hogy a 17 évvel ezelőtt létrehozott kéthetes instrumentum segítségével nemritkán 4500–5000 milliárd forintot parkoltattak a jegybanknál a pénzintézetek. Az MNB emellett létrehozta a három hónapos betét intézményét, illetve különböző ösztönzőrendszereket alkotott, aminek hatására a bankok egyre több állampapírt vettek. Bő fél év alatt a tavaly tavaszi 30-ról 38 százalékra nőtt a bankok által finanszírozott forintadósság aránya, amivel párhuzamosan a külföldiek kezében lévő államkötvények aránya 25 százalék alá esett. Az önfinanszírozási program egyik lényeges eleme ugyanis, hogy nőjön a belföldiek aránya a hazai államadósság finanszírozásán belül, a külföldieké pedig csökkenjen.

A tegnap bejelentett intézkedéstől a jegybank azt várja, a bankok további 400–800 milliárd forint értékben vásárolnak állampapírt. – Az átalakításból adódó növekvő banki állampapír-kereslet leszorítja a hosszabb lejáratú hozamokat, azaz a jegybank az önfinanszírozási program során monetáris lazítást hajt végre a nem konvencionális eszközök alkalmazásával – közölte Nagy Márton, az MNB alelnöke.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.