250 milliárd forintra emelkedik a földárverés kerete

Az emelést indokolja, hogy március 1-jén eddig még árverésre nem bocsátott földvagyont is meghirdetnek.

MTI
2016. 02. 29. 14:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MFB megbízásából a Budapest Bank Zrt. folyamatosan adja ki a hitelígérvényeket, hogy a gazdálkodók a március 1-jén kezdődő árverések előtt meggyőződhessenek hitelképességükről. Kiemelik: az ismételten meghirdetett földrészletekre korábban kiadott hitelígérvények 2016. december 31-ig érvényesek, így ezeket nem kell újra igényelni.

A tájékoztatás szerint a forráskeret 100 milliárd forinttal történő megemelését indokolja, hogy a március 1-jén kezdődő árverések során a 2015-ben nem értékesített földrészleteken felül újabb, eddig még árverésre nem bocsátott földvagyont is meghirdetnek. A hitelprogram keretében kiadott hitelígérvények száma és összege is előrevetíti a hiteligény növekedését, emellett az árveréseken a korábbi időszak átlagos piaci áraihoz képest magasabb árszint alakult ki – írták.

Az MFB-NHP Földvásárlási Hitelprogram egyéb feltételei nem módosulnak: a hitel futamideje legfeljebb 20 év, a hitel kamatozása az első tíz évében évi fix 1,95 százalék. A hitelt az ügyfelek egyszerűsített és ingyenes hitelbírálati eljárás keretében vehetik igénybe, a hitel a szerződés teljes futamideje alatt díjmentesen előtörleszthető.

A Magyar Nemzet korábban azt írta, az ügyészség szerint nem történt hivatali visszaélés akkor, amikor Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter unokaöccse, illetve L. Simon László miniszterelnökségi államtitkár felesége az átlagnál jelentősen olcsóbb áron jutott állami földekhez. Mindkét esetben az LMP-s Sallai Róbert Benedek tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

A lap által megkérdezett agrárágazati és -finanszírozási szakértők pedig úgy vélekedtek, hogy más ország agrárminisztere már rég belebukott volna egy olyan gyatrán kivitelezett földárverési akcióba, mint amilyen nálunk zajlott az elmúlt hónapokban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.