A családok ötöde hitelből fedezte a karácsonyt

A megkérdezett ötszáz fő nagy része anyagilag megterhelőnek érezte a karácsonyt és a szilvesztert.

MNO
2016. 02. 11. 13:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezett ötszáz fő kétharmada anyagilag megterhelőnek érezte a karácsonyt és a szilvesztert, ám mindössze 24 százalékuk nyilatkozta azt, hogy emiatt az újév első felében le kell mondania valamiről. Azok, akik spórolva kezdik 2016-os évet, leginkább a napi szintű kiadásokból faragnak le, csúsztatják a közüzemi számlák befizetését, illetve később vásárolnak ruhát.

A válaszadók majd 50 százaléka több mint 50 ezer forintot költött karácsonykor – ehhez persze érdemes azt az adatot is odatenni, hogy egyötödük egész évben spórolt az ünnepekre. Majdnem ugyanennyien külső forrásból oldották meg a vásárlást: 15 százalékuk pénzintézettől, míg 6 százalékuk ismerőstől vagy családtagtól kért kölcsön. A felmérésben résztvevők közel harmada (32 százalék) az adott pillanatban rendelkezésére álló összeget osztotta be.

A kutatásban vizsgálták a magyar háztartások 2016-os pénzügyi kilátásait és terveit is: a magyarok 25 százaléka tervezi a kölcsönfelvételt, amit leggyakrabban lakásfelújításra, illetve ingatlanvásárlásra fordítanának. És hogy mekkora összeg szükséges az anyagi gondoktól mentes élethez? A résztvevők egyharmadának havi 20-50 ezer forint kellene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.