A MÁK miatt csúsztak ki a határidőből

Több százezer embert is érinthet a Magyar Államkincstár bérszámfejtő rendszerének hibája.

Horváth Attila
2016. 02. 27. 8:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze 200 ezren éltek az 1,4 millió erre jogosult főből az egyszerűsített személyijövedelemadó-bevallás lehetőségével – vagyis ennyien kérték, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) készítse el bevallásukat. Ez elég rossz mutatónak látszik, nem véletlenül jelentette ki a minap önkritikusan Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős és parlamenti államtitkára, a NAV vezetője: „elképzelhető, hogy rosszul tájékoztattuk a munkáltatókat és a dolgozókat”.

Pedig egyáltalán nem biztos, hogy a tájékoztatás hiánya magyarázza a viszonylagos érdektelenséget. Elképzelhető, hogy több százezren egyszerűen kicsúsztak a határidőből. Például azok a munkavállalók, akiknek a Magyar Államkincstár (MÁK) rosszul készítette el az adóigazolását, a javított adatokat pedig már csak a február 1-jei határidő letelte után kapták kézhez. A csúszás mögött az állt, hogy a MÁK-nál a bevalláshoz szükséges igazolások elkészítéséhez hazsnált, új illetményszámfejtő rendszer (Kira) nem jól működött. Információink szerint 700 ezer ember kapja fizetését a kincstáron keresztül, de hogy ebből hányan vehették volna igénybe az egyszerűsített adóbevallást, arról nincsenek pontos adataink. Vélhetőleg több százezren lehetnek.

Az Átlátszó.hu a múlt héten számolt be arról, hogy a munkáltatók egy része nem kapta meg január végéig az adóigazolását. Az adózók a munkáltatónál reklamáltak, a munkáltatók a kincstárra mutogatnak, és nem írták alá a rossz jövedelemigazolásokat. A MÁK az intézményvezetőknek írt levelében arra kérte a munkáltatókat, hogy a hibásan kiadott jövedelemigazolásokat semmisítsék meg, és soron kívül adják ki a módosított dokumentumokat. A Magyar Nemzet is csak az intézetvezetők részére február 15-én kiküldött és szerkesztőségünk birtokába került levélből értesült a konkrétumokról. A legnagyobb gond, hogy a tavaly október és november havi fizetések és megbízási díjak nem kerültek be a jövedelemigazolás megfelelő részébe. Az egyszerűsített közteherviseléssel összefüggő nyilatkozatok, az átalány- és szerzői díjakkal, továbbá a honoráriumokkal kapcsolatos adatok is hibásan kerültek a rendszerbe.

A dolgozóknak már csak a következő dátum, azaz a május 20. maradt az adóbevallásuk elkészítésére. Ez azonban már egy bonyolultabb dokumentum, így a munkavállalóknak vélhetőleg adótanácsadó segítségét kell kérniük. Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke lapunknak azt mondta, kérhetik a dolgozók a munkáltatót a költségeik megtérítésére akár peres úton is. Mivel azonban mindössze néhány ezer forintos tételről van szó, valószínűleg nem sokan élnek majd ezzel a lehetőséggel. A másik verzió, hogy a munkáltató átvállalja az alkalmazottól az adóbevallás elkészítését, erre azonban január 31-ig kellett volna őt megkérni. A szakértő szerint megoldható, hogy a kérelmet visszadátumozzák, ez nagy adminisztrációs terhet nem jelent.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.