Döntött az EB, létrejöhet a rossz bank

Az újonnan felállítandó pénzintézet felvásárolhatja a bedőlt vállalati hiteleket.

MNO
2016. 02. 10. 18:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Reuters az EU végrehajtó szervének közleménye alapján azt közölte, Olaszország előzetesen már januárban megállapodott Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztossal a bankok mérlegére ólomsúlyként nehezedő nem teljesítő hitelállomány kezeléséről. Az olaszok most a formális engedélyt is megkapták arra, hogy egy törvénymódosítással lehetővé tegyék a pénzintézetek számára, hogy kintlévőségeiket más piaci szereplőknek adhassák el.

Hazánk pedig egy úgynevezett rossz bankot hozhat létre, mely felvásárolná a behajthatatlanná vált kölcsönöket.

Ahogy azt tavaly májusban megírtuk, intenzív tárgyalások zajlottak a magyar jegybank és az Európai Központi Bank (EKB) szakértői között. A rossz bank működése jelentősen csökkentheti a kockázatokat a bankrendszerben, a bebukott hitelek felvásárlásával pedig javíthatja a pénzintézetek eszközállományát. Ezzel párhuzamosan mérséklődhetnek a hitelkockázatok, s a beragadt ingatlanvagyon értékesítésével erősödhet az ingatlanpiac is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.