Egyre több ukrajnai nyugdíjas kap magyar nyugdíjat

Évente több mint 10 milliárdot költ a magyar kormány az ukrán állampolgárságú nyugdíjasokra.

MNO
2016. 02. 25. 10:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap internetes kiadása szerint jelentősen megugrottak a Magyarországra költöző ukrajnai nyugdíjasokra költött kiadások – legalábbis ez derül ki Rétvári Bence, az Emmi államtitkárának Korózs Lajos MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.

Már két éve ismeretes, hogy ukrán állampolgárok tömegei kapnak magyar nyugdíjat, ehhez ugyanis elég egy Magyarországon bejelentett állandó lakcím. 2010 óta évente ezer felett van az ukrán állampolgárok magyarországi nyugdíjigényléseinek száma, 2014-ről 2015-re ez a szám pedig mintegy hátszázzal nőtt, tavaly már 2283-an igényeltek magyar nyugdíjat. A Rétvári által közreadott statisztikából az is kiderült, hogy a magyar hatóságok sok igénylést elutasítanak. Ám 2010 óta így is háromszor annyi ukrán állampolgárnak ítélték meg a magyar nyugdíjat, 2015-ben 1167-en részesültek benne.

Csak tavaly decemberben 1 milliárd 117 milliót folyósítottak az ukrajnai nyugdíjasoknak, ez pedig egész évre nézve már 13,4 milliárd forintot jelent.

Rétvári azt írja válaszában, a kifizetések jogalapja egy 1962-es magyar–szovjet egyezmény, amely azonban elavult, de egyelőre nem sikerült megállapodni az újról. Az államtitkár azt is hozzátette, nem tudják, az igénylők közül mennyi a kettős állampolgár, mert ezt nem tartják nyilván.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.