Folytatódnak a földárverések Somogyban és Veszprémben

Veszprémben három helyszínen lehet licitálni.

MTI
2016. 02. 26. 11:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Takács Szabolcs kiemelte: március 1–8. között értékesítik a tavalyi árverésekről megmaradt földterületeket, összesen 5000 hektárt. Március második felében pedig az újonnan meghirdetett 4200 hektárnyi állami földre lehet majd licitálni. A területek között szántó, rét és legelő nagyjából azonos arányban szerepel.

Az árverezés szabályai változatlanok, a részvétel legfontosabb feltétele, hogy helyben lakó és földműves legyen, aki vásárolni kíván. Veszprémben három helyszínen lehet licitálni a regisztrációs díj befizetését követően, ezek a Budapest utca, a Kistó utca és a József  Attila utca. Változás az előző évhez képest, hogy a regisztráció egy napon zajlik reggel nyolc és fél tíz között. Egy nap alatt tizenöt helyrajzi számot értékesítenek – közölte a kormánymegbízott. Takács Szabolcs emlékeztetett: a múlt évben csaknem ötezer hektárnyi állami területet árvereztek el.

Somogyban több mint 5500 hektár termőföld árverésével folytatódik a Földet a gazdáknak program márciusban – mondta a megyei kormánymegbízott Kaposváron.

Neszményi Zsolt sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az 5519 hektár föld 328 ingatlant jelent, a kikiáltási ár összesen mintegy 4 milliárd 575 millió forint, a megyei átlagár 861 ezer forint hektáronként.

Az árveréseket négy részletben szervezik, licitálni március 1-7., 16-17., 21-25. között, továbbá 30-án lehet Kaposváron a Cseri majorban, a Guba Sándor utcában és a Fodor téren – tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy a regisztrációra ezúttal reggel nyolc órától az árverések megkezdéséig van lehetőség, napközben már nem.

A kormánymegbízott szólt arról, hogy az ingatlanok 87 százaléka szántó, a földrészletek többsége kis területű, a 328-ból 176 tíz hektár alatti, 128 tíz és 50 hektár között van, és mindössze 24 haladja meg az ötven hektárt.

A legnagyobb értékesítésre kínált földrészlet Somogyjádon található, területe 176 hektár, a kikiáltási ára több mint 146 millió forint – jegyezte meg.

Neszményi Zsolt a tavalyi árverésekről elmondta, hogy 592 ingatlant hirdettek meg, 172-re nem akadt vevő, ezen területeket a mostani árverés első körében adnák el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.