Hétfőig választható az egyszerűsített bevallás

Azok tehetik meg, akik meg szeretnék spórolni az adóbevallásra fordítandó időt.

MTI
2016. 02. 13. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az idén is elkészíti az szja-bevallási ajánlatot azoknak, akik ezt nyilatkozatban kérik. Az egyszerűsített bevallás lényege, hogy az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti a bevallási ajánlatot, amelynek tartalmát május 2-ig közli az adózókkal. Ha az adózó egyetért annak tartalmával, nem kell semmit tennie, az ajánlat általa benyújtott bevallásnak minősül május 20-án. Ha a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, az aláírt – javított adatokkal kiegészített – példányt május 20-ig kell visszajuttatni az adóhatósághoz.

Az egyszerűsített bevallást az 1553NY jelű nyilatkozaton kell kérni, amelyet február 15-ig kell eljuttatni a NAV-hoz (levélben, személyesen vagy az ügyfélkapun keresztül). A nyomtatványt a NAV ügyfélszolgálatain lehet beszerezni, vagy le lehet tölteni az adóhatóság honlapjáról.

Az egyszerűsített bevallást azok választhatják, akiknek munkáltatótól, kifizetőtől volt jövedelmük, és – a bevallási nyilatkozattól eltérően – azok is, akik kedvezményt érvényesítenek.

Az egyszerűsített bevallás mellett is rendelkezni lehet az adó 1+1 százalékáról a civil szervezetek, egyházak, illetve a Nemzeti tehetség program javára. A NAV honlapján valamennyi támogatható szervezet, azok adószáma, illetve technikai száma is megtalálható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.