Kevésbé lassul le a magyar gazdaság, mint hitték

A múlt év végi, minden várakozást felülmúló GDP-adat miatt jól kezdődhetett az idei esztendő is.

MNO
2016. 02. 22. 6:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig az elemzések arról szóltak, hogy egy meglepően jó adat után rosszabbra kell számítani, a bázishatás ugyanis ronthatja a kilátásokat. A tavalyi negyedik negyedévben éves alapon 3,2, negyedéves összevetésben pedig 1 százalékkal nőtt a GDP, ilyen kedvező háromhavi ütemre pedig utoljára 2014 második negyedévében volt példa.

„Az EU-pénzek beáramlásának gyorsuló lehívása – összhangban a ciklus végével – és az év végi kormányzati költekezés megdobta a növekedést a múlt év végén” – mondta Németh Dávid, a K&H Bank közgazdásza, aki szerint azonban ezek az egyszeri tényezők már nem segítenek. A nettó export kedvező teljesítménye viszont kitarthat, ráadásul a jegybanki programok az idén is támogathatják a növekedést, és a bankok várhatóan 200-250 milliárd forintnyi hitel kihelyezését vállalhatják az MNB-vel kötött kamatcserén keresztül.

Németh, aki 2,3-2,4 százalékos GDP-bővüléssel számol az idén (a kormány 2,5-re számított korábban), úgy látja: akár hatszázalékos reálbér-emelkedés is lehet, az ipari termelés a tavalyi 7,5 százalék után 5 százalékkal bővülhet, beruházási boom pedig nem várható.

Az elemző szerint ugyanakkor 2017-ben ismét három százalék körüli GDP-növekedés várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.