Jelentősen csökkent a csirkehús ára, az egész csirke feldolgozói ára hat százalékkal, a csirkecombé tizenegy százalékkal, a csirkemellé két százalékkal volt alacsonyabb január végén, mint egy évvel korábban – írja a Magyar Idők az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentésére hivatkozva.
Bárány László, a Baromfi Terméktanácson belül működő Magyar Broilerszövetség elnöke szerint az árcsökkenés az öt százalékra mérsékelt sertésáfa közvetett hatásának tudható be. A sertéshús versenyelőnyre tett szert, és ezt csak az árak csökkentésével tudták kompenzálni a baromfitartók.
A sertésáfa-csökkentés okozta tizenöt százalékos forgalomcsökkenést az árcsökkentéssel sikerült tízszázalékosra módosítani, ám ennek árát a forgalmazók és a termelők fizetik meg – írja a lap. Hosszú távon alacsony baromfihúsárral kell számolni, így Bárány szerint középtávon több termelő is bezárhatja a gazdaságát.
A meggyengülő piacra pedig komoly veszélyt jelenthet az importnyomás is. Bárány szerint ezért olyan fejlesztési és támogatási politikát kellene kidolgozni a baromfiágazat részére, hogy képes legyen többlettermelését az exportpiacok felé irányítani.