Kevesebben veszik a baromfit

A sertésáfa-csökkentést nagyon megsínyli a baromfiágazat: csökkenő árak, nehéz helyzetben lévő termelők.

FB
2016. 02. 18. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen csökkent a csirkehús ára, az egész csirke feldolgozói ára hat százalékkal, a csirkecombé tizenegy százalékkal, a csirkemellé két százalékkal volt alacsonyabb január végén, mint egy évvel korábban – írja a Magyar Idők az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentésére hivatkozva.

Bárány László, a Baromfi Terméktanácson belül működő Magyar Broilerszövetség elnöke szerint az árcsökkenés az öt százalékra mérsékelt sertésáfa közvetett hatásának tudható be. A sertéshús versenyelőnyre tett szert, és ezt csak az árak csökkentésével tudták kompenzálni a baromfitartók.

A sertésáfa-csökkentés okozta tizenöt százalékos forgalomcsökkenést az árcsökkentéssel sikerült tízszázalékosra módosítani, ám ennek árát a forgalmazók és a termelők fizetik meg – írja a lap. Hosszú távon alacsony baromfihúsárral kell számolni, így Bárány szerint középtávon több termelő is bezárhatja a gazdaságát.

A meggyengülő piacra pedig komoly veszélyt jelenthet az importnyomás is. Bárány szerint ezért olyan fejlesztési és támogatási politikát kellene kidolgozni a baromfiágazat részére, hogy képes legyen többlettermelését az exportpiacok felé irányítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.