Kevesebben veszik a baromfit

A sertésáfa-csökkentést nagyon megsínyli a baromfiágazat: csökkenő árak, nehéz helyzetben lévő termelők.

FB
2016. 02. 18. 8:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen csökkent a csirkehús ára, az egész csirke feldolgozói ára hat százalékkal, a csirkecombé tizenegy százalékkal, a csirkemellé két százalékkal volt alacsonyabb január végén, mint egy évvel korábban – írja a Magyar Idők az Agrárgazdasági Kutatóintézet jelentésére hivatkozva.

Bárány László, a Baromfi Terméktanácson belül működő Magyar Broilerszövetség elnöke szerint az árcsökkenés az öt százalékra mérsékelt sertésáfa közvetett hatásának tudható be. A sertéshús versenyelőnyre tett szert, és ezt csak az árak csökkentésével tudták kompenzálni a baromfitartók.

A sertésáfa-csökkentés okozta tizenöt százalékos forgalomcsökkenést az árcsökkentéssel sikerült tízszázalékosra módosítani, ám ennek árát a forgalmazók és a termelők fizetik meg – írja a lap. Hosszú távon alacsony baromfihúsárral kell számolni, így Bárány szerint középtávon több termelő is bezárhatja a gazdaságát.

A meggyengülő piacra pedig komoly veszélyt jelenthet az importnyomás is. Bárány szerint ezért olyan fejlesztési és támogatási politikát kellene kidolgozni a baromfiágazat részére, hogy képes legyen többlettermelését az exportpiacok felé irányítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.