Nincs önmérséklet, ezért tovább esik a kőolaj ára

A szaúdi olajminiszter azt mondta, a nagy olajtermelők mégsem fogják vissza termelésüket.

MTI
2016. 02. 24. 7:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Röviddel hét óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 43 centes (1,29 százalékos) gyengüléssel 32,84 dolláron állt.

Ali al-Naimi szaúdi olajügyi miniszter egy múlt heti houstoni fórumon még azon meggyőződésének adott hangot, hogy további olajtermelő országok csatlakoznak ahhoz a kezdeményezéshez, amely az olajtermelés befagyasztását célozza a januári szinten.

A miniszter ezután zárta ki annak lehetőségét szerdán, hogy a nagy olajtermelők a termelés csökkentésével késztessék emelkedésre a kőolaj árát.

Egy ilyen lépés a szakértők szerint sokkal gyorsabb, látványosabb drágulást okozna, mint a termelés befagyasztása. A piacon most túlkínálat van. Ha a termelők szinten tartják a termelésüket, de a kereslet nem bővül, akkor gyakorlatilag konzerválódik a túlkínálat, és a piac csak igen lassan lesz képes felszívni a többletet.

A szaúdi miniszter szerint a termelés szinten tartása és a növekvő kereslet idővel majd eltünteti a piacról az olajtöbbletet.

A múlt héten Szaúd-Arábia, Oroszország, Venezuela és Katar megállapodott abban, hogy a januári szinten tartja termelését, ha a kezdeményezéshez mások is csatlakoznak. Irán már jelezte, hogy minden olyan lépést támogat, amellyel emelkedésre lehet késztetni a kőolaj árát.

Eközben a venezuelai olajügyi miniszter kedd éjszaka bejelentette, hogy március közepén megbeszélést tart az OPEC és a szervezeten kívüli tíz nagytermelő, amely várhatóan csatlakozik a termelés befagyasztását célzó kezdeményezéshez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.