Nyáron indulhat újra a magyar cementgyár

A beruházás tizenötmilliárd forintot is elvihet, az engedélyeztetés azonban akadályokba ütközik.

Gyöngyösi Balázs
2016. 02. 25. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat éve állt le a termelés Hejőcsabán, pedig évszázados hagyománya van Miskolc környékén a mész-, mészhidrát- és a cementgyártásnak. Az egyetlen magyar tulajdonú cementgyár, a Hejőcsabai Cement- és Mészipari (HCM 1890) Kft., amely a Magyar Cement Kft. jogutódja, azért küzd, hogy mielőbb újraindíthassa gyártósorait. A HCM számításai szerint a magyar piac elvileg 5 millió tonna cementet tud felvenni évente, a Heidelberg holding váci és beremendi, a LafargeHolcim királyegyházai, illetve a HCM hejőcsabai éves kapacitása viszont 4,8 millió tonna. A válság óta a kereslet 2,5 millió tonnára esett vissza idehaza, így kihasználatlanok a magyar gyárak, ennek ellenére a multinacionális tulajdonosok két szlovák és egy román gyárból 900 ezer tonna cementet hoznak be évente. Hejőcsaba ennek az importnak a kiváltására készül, a monopolárakat letörve pedig 39 százalékos piaci részesedést akar elérni.

– Továbbra is tart a hatósági engedélyeztetés folyamata, ezzel párhuzamosan januárban megkezdtük a gyár felújítását – mondta a Magyar Nemzetnek a HCM 1890 Kft. ügyvezetője. Kálmán János kifejtette, hogy 50 saját alkalmazottal, illetve munkafázistól függően 50–100 külsőssel dolgoznak azon, hogy az első gyártósort termelésre alkalmas állapotba hozzák.

Mint mondta, a beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánították, így az engedélyek már első fokon végrehajthatók, a jogszabályok azonban ebben az esetben sem zárják ki a fellebbezés lehetőségét. Márpedig a tucatnyi szükséges papír mindegyikének ügye másodfokra, közigazgatási bírósági és törvényességi felülvizsgálatra jutott. Az ellenérdekelt LafargeHolcim konszern ugyanis az engedélyeket egytől egyig megtámadta, a környezetvédelmit két zöld szervezet is. Kálmán János elmondta, hogy jelenleg lényegében előre dolgoznak, hogy a műszaki beindításon túl legyenek, mire minden jóváhagyás a kezükben van. Abban bíznak, hogy az első gyártósor még a nyáron elindulhat, de az év második felében akár a másodikat is reaktiválnák. Jelenleg szerényebb költségvetéssel, magántőkéből dolgoznak az üzemen, ezt a tempót azonban banki hitelfelvétellel fel tudják pörgetni.

Az ügyvezető szerint a beruházás költsége akár a 15 milliárd forintot is elérheti, de igyekeznek ezt az összeget minél jobban lefaragni. A részletekkel kapcsolatban közölte, hogy új szállítódömperek, homokrakodók beszerzésével, külső vállalkozókkal az első gyártósor 6 milliárd forintos kiadás is lehet. A másodiknál is 6 milliárd a plafon, ezt azonban már kiszolgálja az első gyártósorhoz üzembe helyezett kő- és agyagbánya, szalagpálya, a szállító- és tárolóeszközök, a csomagoló és cementkiadó rendszer, a számítógépes irányítás és a gyártásellenőrző laboratórium is. Kálmán János szerint a ráfordítás mértékét a LafargeHolcim konszern által tönkretett berendezések helyrehozatala magyarázza. Sok mindenen lehet spórolni, például új gépet nemcsak vásárolni, hanem lízingelni is lehet, ugyanez vonatkozik a használt gépekre, és a bérlés is egy lehetőség. További 3 milliárd forintba kerülhet az újraindítást követő első három hónap termelés finanszírozása.

Amikor június 26-i számunkban foglalkoztunk a hejőcsabai gyárral, heves vitát váltott ki az írás. A Holcim jogutódja közölte: a HCM 1890 Kft. annak ellenére hirdette ki a Miskolci Cementgyár újraindításának lehetséges időpontját, hogy minden a cementgyártáshoz szükséges berendezés, eszköz és néhány ingatlan is az Osteuropäische Zementbeteiligungs AG (OZ AG) tulajdonában áll. Az OZ AG leszögezte, hogy az újraindítás nem lehetséges sem jogi, sem műszaki szempontból mindaddig, amíg a tulajdonában álló minden eszközről és ingatlanról megegyezés nem születik. A HCM azzal reagált, hogy a LafargeHolcim konszern közleménye minden valóságalapot nélkülöz, s figyelmen kívül hagyja az elmúlt 21 év bírósági eljárásaiban született jogerős ítéleteket.

Az eljárások törvényességi felülvizsgálata lezajlott, az OZ AG tulajdonjogi igényeit elutasították a bíróságok. Az ítéleteknek megfelelően minden a hejőcsabai cementgyártás újraindításához szükséges bánya, földterület, gép és berendezés a HCM 1890 Kft. (HCM) tulajdonában és birtokában van – szólt a válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.