Rátenné a kezét a kormány a Zsolnayra?

A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította a társaságot.

MTI
2016. 02. 11. 19:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külföldi befektető fő tulajdonos a Pécs várossal kötött szerződés szerinti tőkeemeléseket végrehajtotta, a gyár a munkahelyeket megtartotta, az exportot és ebből eredő árbevételeit folyamatosan növeli, emiatt nem áll fenn csőd- vagy felszámolási fizetésképtelenségi helyzet – írja az igazgatóság elnöke, Cséplő Petra.

A közlemény ugyanakkor sajnálatosnak nevezi az elmúlt hetekben „a gyárat ért erőszakos kivásárlási szándékot, amelyhez tevőleges partnerséget mutatnak egyes önkormányzati képviselők”.

A gyár korábbi, a Magyar Fejlesztési Bankkal megkötött fejlesztési hiteleinek jelenleg is folyamatban lévő hitelkonszolidációs eljárásába beavatkozva követelésvásárlási ajánlattal élt egy, a gyárat megszerezni kívánó, nem porcelán- és pirogránit gyártási főtevékenységű építőipari cég, amely vételi ajánlatot is tett korábban a Pécs Holding Zrt. kezében lévő Zsolnay-részvényekre – fogalmaz a közlemény.

A Zsolnay szerint a már helyreállított működésű társaságot állami-városi tulajdonba visszaszerezni szándékozók egy újabb privatizációs manőver előkészítéseként tették meg előterjesztésüket a kormánynak, „a társaság működtetésére eddig több százmillió forintot fordító külföldi befektető sárba tiprásával, a vele való elszámolás lehetőségének teljes kizárásával, államhatalmi eszközökkel” – olvasható a közleményben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.