Számítási hiba miatt lett drágább a gáz

Nem az éves, hanem a decemberi fogyasztásból számolta ki a napi átlagfogyasztást a rendszer.

MNO
2016. 02. 26. 14:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Főgáz Zrt. a napokban nagy összegű gázszámlákkal riogatja a fogyasztókat, ugyanis az állami gázcég most küldi ki az első, becsült adatok alapján összeállított számláit az E.ON-tól átvett új ügyfeleinek – írtuk a Bama.hu cikke alapján pénteken. A pécsi reklamálók szerint nemritkán a szokásos összeg két-két és félszerese került a számlára.

Az E.ON pénteki sajtóközleményében jelezte, az ügyfél- és számlázási adatok egyeztetése és átadása során hibásan becsült adatok is átkerültek a Főgáz Zrt.-hez, ami egyes ügyfelek esetében egyszeri számlázási problémát okozott. Állításuk szerint a probléma a havi diktálási elszámolást választó ügyfélkört érinti, ugyanis náluk nem az éves fogyasztásból határozta meg a napi átlagfogyasztás értékét a számítást végző rendszer, hanem a decemberi átadás-átvételi mérőállásból. Ennek a kalkulációs hibának köszönhető a magasabb várható fogyasztás – írják, de hozzáteszik, a becslés kizárólag az átadás-átvételi folyamathoz volt szükséges. Az E.ON azonnal javítja az érintett adatot, és szorosan együttműködik a Főgáz Zrt.-vel a probléma mielőbbi megoldása érdekében – olvasható a közleményben.

A Főgáz Zrt. az MTI-nek azt a tájékoztatást adta, hogy az érintett számlák 2016. február 9-től február 23-ig terjedő keltezéssel készültek.

Felhívják a fogyasztók figyelmét, hogy az adatok pontosításának legegyszerűbb módja a diktálás, melynek eredményeképpen a következő számlában az eltérés automatikusan kiegyenlítődik, a különbözetet a következő havi számlában jóváírják. Hozzáteszik, amennyiben a fogyasztó nem fogadja el a számla összegét, soron kívüli reklamációra van lehetősége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.