Továbbra is tiltólistán a Közgép

A Fővárosi Törvényszék megváltoztatta az elsőfokú bíróság korábbi döntését a Győr-Gönyű-kikötőfejlesztés tenderével kapcsolatban.

Gyöngyösi Balázs
2016. 02. 25. 20:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Közbeszerzési Hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a Fővárosi Törvényszék jogerőre emelkedett végzésben megváltoztatta az elsőfokú bíróság korábbi döntését a Győr-Gönyű-kikötőfejlesztés tenderével kapcsolatban. Ez azt jelenti, hogy a lapunk tulajdonosi körébe tartozó Közgép Zrt. addig marad a közbeszerzésekből kizártak listáján, amíg nem születik jogerős döntés a hamis adatszolgáltatás ügyében. A közlemény szerint a törvényszék kimondta, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság elutasító határozatának végrehajtását nem lehet felfüggeszteni. Felidézték, hogy a Közgépet az ajánlatkérő Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság azért zárta ki három évre, mert szerintük a gönyűi tenderen az ajánlattevő hamis adatokat szolgáltatott. A társaság ezután előbb a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, majd pedig a bíróságon kérte a kizárás felfüggesztését. Az elsőfokú bíróság helyt adott a kérelemnek, a Közbeszerzési Döntőbizottság ezt a döntést ítélte jogsértőnek, és fellebbezéssel élt.

A közleményben Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság elnöke azzal indokolt, hogy értelmezhetetlen a végrehajtás felfüggesztése egy kérelem elutasításáról szóló határozattal szemben. A törvényszék ezt az álláspontot erősítette meg. A Közgép sorsa valójában akkor dől el, ha jogerős döntés születik arról, hogy szolgáltatott-e hamis adatot. Első fokon a cég megnyerte a pert, a másodfokú tárgyalás időpontja viszont egyelőre nem ismert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.