Visszapattantak az európai tőzsdék

Hét napnyi zuhanórepülés tört meg az öreg kontinens parkettjein szerdán.

MNO
2016. 02. 10. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai részvénypiacok kétéves mélypont környékén tanyáztak az utóbbi napokban, ennek azonban szerdán vége szakadt: a páneurópai Stoxx Europe 600 mutató közel 2 százalékot emelkedett, ami egy ennyire összetett index esetében már igen soknak számít egy nap alatt.

A kisebbfajta pánikot elsősorban a csökkenő olajár okozta, mivel emiatt az olajtársaságok és az azokat finanszírozó pénzintézetek és kötvényesek is rosszul járhatnak, mára azonban stabilizálódtak a mutatók.

Igaz, ez önmagában még nem ad alapot hurráoptimizmusra, hiszen pillanatnyi meglódulásokra több példát is láthattunk az utóbbi időben, ezeket azonban – igazi, fundamentális befektetői meggyőződés híján – újabb meredek lejtmenetek követték.

A frankfurti DAX és a párizsi CAC mindenesetre egyaránt bő másfél százalékot ment feljebb, míg a londoni FTSE 0,7 százalékkal fejezte be magasabban a szerdai kereskedési napot, mint a keddit. A vezető indexek a délután folyamán bizonytalankodtak egy kicsit, amikor Janet Yellen, az amerikai központi bank elnöke az USA gazdaságára nehezedő, elsősorban a kínai kockázatokra visszavezethető nyomásról beszélt, de aztán ismét erőre kaptak.

Fellélegzett a bankszektor is, amely pedig nagy vesztese volt az utóbbi időszak részvényeladási hullámának. A megkönnyebbülést elsősorban a csaknem 10 százalékot rallyzó Deutsche Bank generálta, amely bejelentette, hogy saját kötvényeinek visszavásárlását tervezi, több milliárd euró értékben. Az Unicredit árfolyama majdnem 12, a Commerzbanké több mint 7 és fél, az UBS-é bő 5 százalékot nőtt.

A pesti börzére is átragadt a jó nemzetközi hangulat, a BUX 1,4 százalékot emelkedett. A vezető részvények a 0,3 százalékot süllyedő Magyar Telekom kivételével mind erősödtek keddhez képest: a Mol 0,4, az OTP 1,56, a Richter több mint 3 százalékkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.