Autóipari gigaberuházás valósul meg Jászfényszarun

Félezer új munkahely létesül.

MTI
2016. 03. 01. 13:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marc de Bastos Eckstein emlékeztetett: a beruházást Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be február 23-án, Budapesten. A miniszter akkor elmondta: tekintve, hogy magas hozzáadott értékű beruházásról van szó, a magyar kormány 10,6 milliárd forintos támogatásban részesíti a Thyssenkruppot.

A német vállalat ügyvezető igazgatója elmondta: a zöldmezős beruházás eredményeképpen a budapesti K+F kompetenciaközponton és a győri gyáron kívül Jászfényszarun is gyárt kormányrendszereket és hengerfejbe integrált vezérműtengelyeket a vállalat.

Hozzátette: a beruházás során két csarnok épül, egyik a vezérműtengelyek, a másik a kormányrendszerek gyártására.

Kiemelte: a vállalat a bizalom és együttműködés jegyében hosszú távra tervez, „biztos vagyok abban, hogy a közös jövőnk nemcsak sok munkát, de közös sikereket is hoz”.

Győriné Czeglédi Márta, Jászfényszaru (független) polgármestere az MTI kérdésére elmondta:

„a termelést 2018-ban kezdi a gyár”.

Kállai Mária, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormányhivatal vezetője az eseményen szólt arról, hogy nemcsak a Jászságot, hanem az egész megyét és Közép-Magyarországot gazdagítja a beruházás. Hozzátette: a közelmúltban a megye szakképző centrumaival már egyeztettek a megnövekedett, szakképzett munkaerőigény biztosításáról.

Marc de Bastos Eckstein felidézte, hogy az óriásvállalat 1999-ben kezdte meg elektromos kormányrendszerek fejlesztését Magyarországon, majd 2007-ben alapították meg a Thyssenkrupp Presta Hungary Kft.-t, 2013 júniusában nyílt meg a győri gyáregységük, ahol az Audi számára gyártanak első és hátsó futóműveket.

Az eseményen kapott tájékoztató szerint a magyar mérnökök által fejlesztett elektromechanikus rásegítésű kormányrendszerek energiatakarékosabbak a hagyományos hidraulikus szervóknál, és járművenként fél liternyi üzemanyagot is megtakaríthatnak száz kilométeren. Olyan vezetést támogató alkalmazások használatát teszik lehetővé, mint az automatikus parkolási segédrendszer, a sávtartó alkalmazás, vagy az önvezető autó.

A Thyssenkrupp a világ egyik legnagyobb acélgyártással, autó-, gép-, energia- és építőipari alkatrészek gyártásával foglalkozó vállalata, amely 77 országban 497 leányvállalatot üzemeltet, mintegy 155 ezer alkalmazottal, ebből mintegy 1000 dolgozik Magyarországon.

Szijjártó Péter korábban elmondta, tavaly a teljes ipari kibocsátás több mint 30 százaléka az autóiparból származott. A szegmens termelési értéke a 2014-es 6690 milliárd forintról 2015-ben 7833 milliárd forintra emelkedett, ami 17 százalékos növekedés. Az autóiparban már több mint 740 vállalat tevékenykedik Magyarországon, 144 ezer embernek adva munkát.

A német gazdaság alapvetően meghatározza a magyar gazdaság teljesítményét, 6000 német vállalat, mintegy 300 ezer embert alkalmaz Magyarországon, az összes külföldi működőtőke ötöde Németországból származik, a külkereskedelmi forgalom több mint negyede irányul Németországba – közölte korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.