Drágább lett, mégis egyre többen kötnek cascót

A cascopiacot az újautó-eladások növekedése pörgeti.

MTI
2016. 03. 03. 5:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jegybank adatai szerint tavaly év végén 796 ezer autósnak volt ilyen biztosítása, 25 ezerrel többnek, mint egy évvel korábban. Az éves díjbevétel 7,7 százalékkal nőtt, és meghaladta a 67 milliárd forintot.

A napilap szerint a cascopiacot az újautó-eladások növekedése pörgeti, hiszen tavaly 14 százalékkal több új gépkocsit adtak el, mint 2013-ban. Az idén pedig még tovább nőhet a cascopiac, hiszen az első két hónapban újabb 13 százalékkal nőtt az eladott új autók száma.

Az átlagdíj és a díjbevétel növekedését magyarázza az is, hogy a kárgyakoriság a cascóknál is emelkedett, akárcsak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál. Tavaly 37,5 milliárd forintot fizettek ki az autósoknak ilyen címen, azaz 4,4 százalékkal többet a 2014-es adatokhoz képest. A cégek a biztosítási adót is egyre jobban beépítik a tarifába, emellett az olcsóbb részcascók visszaszorulása is díjemelkedést eredményez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.