Franciaországban is eljárás indult a Volkswagen ellen

A párizsi ügyészség még február 19-én indított eljárást az autógyár ellen súlyos csalás gyanúja miatt.

MTI
2016. 03. 08. 18:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizsgálat a Franciaországban eladott járművekre vonatkozik.

Az előzetes eljárást már októberben, az emissziós világbotrány kitörését követően elindította a vádhatóság, és a csalások elleni hatóság is vizsgálatot rendelt el. A nyomozás során egyértelművé vált a csalás szándékos jellege, és beigazolódott, hogy a Franciaországban forgalomba került járműveket is érinti a csalás – közölte Nathalie Homobono, a csalások elleni hatóság vezetője.

A legnagyobb európai autógyártó korábban elismerte, hogy mintegy tizenegymillió, EA189 típusú motorral üzemelő autóba telepítettek olyan szoftvert, amely csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban nem. Ebből közel egymilliót Franciaországban adtak el.

Az Allianz német biztosító azt tervezi, hogy kártérítési pert indít a Volkswagen ellen. A Reuters hírügynökség jól értesült forrásra hivatkozva kedden közölte, hogy a biztosítótársaság egyik leányvállalata, az Allianz Global Investors (AGI) vagyonkezelő még márciusban benyújtja keresetét, amelyben kártérítést követel a Volkswagen-részvények árfolyamának erős csökkenése miatt.

Más panaszosokhoz hasonlóan az AGI azzal indokolja kérelmét, hogy a Volkswagen túl későn nyújtott tájékoztatást a dízelbotrányként elhíresült ügyről, és ezzel megsértette a potenciálisan árfolyam-befolyásoló információk nyilvánosságra hozatalára vonatkozó kötelezettségét.

Az Allianz Global Investors kedden kiadott közleményében jelezte, hogy eddig nem adott be ilyen jellegű keresetet a Volkswagen ellen, de fontolgatja ennek lehetőségét, mert vagyonkezelőként kötelessége megvizsgálni az esetleges kártérítési igényeket a befektetői érdekek védelmében.

Az Allianz-csoport és a Volkswagen konszern nem kommentálta a Reuters értesüléseit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.