Megbírságolta a K&H Bankot a Magyar Nemzeti Bank

A hitelintézetnek legkésőbb június 30-ig meg kell szüntetnie a szabálysértéseket.

MTI
2016. 03. 10. 20:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB határozatában megállapította: a K&H megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényt, mivel mikrovállalkozásnak minősülő ügyfelei részére nem biztosította havonta legalább egyszer díj-, költség- és egyéb fizetési kötelezettségtől mentesen az utólagos tájékoztatást (számlakivonat).

A bank emellett nem biztosította teljes körűen, hogy az elektronikus csatornán benyújtott, konverziót nem igénylő forint fizetési megbízások 4 órán belül eljussanak a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójához, továbbá nem biztosította maradéktalanul, hogy bankkártyát elfogadó ügyfeleinek a kártyás fizetési műveleteket haladéktalanul és az előírásoknak megfelelő értéknap alkalmazásával jóváírják, amivel megsértette a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB-rendeletet.

A hitelintézetnek legkésőbb június 30-ig meg kell szüntetnie a szabálysértéseket, és ezt legkésőbb augusztus 10-ig adatok és dokumentumok beküldésével igazolnia kell.

Az MNB a jogsértések miatt 27 millió forint bírságot szabott ki a bankra. A jegybank a K&H terhére értékelte, hogy a szabálysértő állapot a bank szerződéses feltételeibe, számlavezető rendszerébe, illetve belső eljárásrendjébe építetten állt fenn, továbbá, hogy a jogosulatlan díjfelszámítással jelentős összegű jogosulatlan bevételhez jutott. Terhére értékelte azt is, hogy a kedvezményezett ügyfelek fizetési számláján a bankkártya-elfogadásból származó fizetési műveleteknél alkalmazott nem megfelelő értéknap jogosulatlan kamatbevételt (float) eredményezett számára.

Az MNB közleményében kifejti: a jegybank a pénzforgalmi ellenőrzések során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését, ezen belül a fogyasztók és mikrovállalkozások jogainak érvényesülését, a fizetési megbízások teljesítésének és a haladéktalan jóváírási követelménynek a betartását, amelyeknek a megsértése csökkenti az ügyfelek pénzforgalmi szolgáltatások és készpénzmentes fizetési módok iránti bizalmát. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartását, elítél minden jogszabálysértést, és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzésekor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.