Tavaly év végén pörgött a gazdaság

A 2015. év egészében 2,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP).

MTI
2016. 03. 08. 9:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közölték, az előző negyedévhez képes 0,1 százalékkal nőtt a GDP, amivel harmadik éve töretlen a gazdasági növekedés. 2015-ben a feldolgozóiparban a hozzáadott érték 7,1 százalékkal nőtt az előző évi 7,0 százalékos emelkedés után. Az építőipar teljesítménye 2,9 százalékkal haladta meg az előző évit, amikor 12,3 százalékkal szárnyalt. A szolgáltatások 2,8 százalékos növekedése éppen a kétszerese volt a 2014-es 1,4 százaléknak. A kereskedelmi, vendéglátói és szálláshely-szolgáltatások a gépjármű-szervizeléssel együtt 5,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi magas bázist, amikor 4,3 százalékkal emelkedtek a 2013-as szintről. A szállítás, raktározás terén 1,7, az infokommunikációs szektorban 2,9 százalékos volt a tavalyi növekedés.

A mezőgazdaság teljesítménye 12,9 százalékkal visszaesett az előző évihez képest, amikor viszont kiugró, 13,9 százalékos növekedést ért el. Az ipar 1,4, a szolgáltatások 1,5 százalékkal járultak hozzá a GDP tavalyi növekedéséhez, míg a mezőgazdaság teljesítménye 0,5 százalékkal fékezte azt. A fogyasztási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása 2,6 százalékkal múlta felül az előző évit, ám a lakosság vásárolt fogyasztása 3,1 százalékkal nőtt az előző évi 1,8 százalékos ütemet követően. A társadalmi juttatások szerény, 0,5 százalékos mértékben emelkedtek, és a közösségi fogyasztás is mérsékelten, 0,6 százalékkal bővült. A bruttó felhalmozás 1,9, ezen belül a beruházások 0,5 százalékkal emelkedtek. Az áruk és szolgáltatások exportja 8,4, az import 7,8 százalékkal nőtt. Ezen belül az áruexport 8,6, az import 7,4 százalékkal nőtt, a szolgáltatásokban 7,4 százalékos volt az export növekedése és 9,5 százalékos az importé.

A lakossági fogyasztás 1,6 százalékkal, a beruházások 0,4, a külkereskedelmi aktívum 1,2 százalékkal növelte a tavalyi GDP-t – derül ki a KSH adataiból. A negyedik negyedévi 3,2 százalékos átlagos növekedésen belül a feldolgozóipar 8,3, az építőipar 0,3 százalékos növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest. A szolgáltatások teljesítménye 3,0 százalékkal emelkedett, a mezőgazdasági viszont 11,7 százalékkal csökkent. Felhasználási oldalon a negyedik negyedévben 3,5 százalékkal nőtt a lakosság vásárolt fogyasztása, és a természetbeni társadalmi juttatásokkal együtt a háztartások tényleges fogyasztása is 3,2 százalékkal nőtt.

A negyedik negyedévben kiugróan, 6,5 százalékkal nőttek a beruházások, és a készletek leépülése miatt a bruttó felhalmozás csak 1,6 százalékkal nőtt. Az áruk és szolgáltatások exportja 7,7, importja 8,0 százalékkal nőtt 2014 negyedik negyedévéhez hasonlítva. Az előző negyedévhez viszonyítva 2,5 százalékkal nőtt a feldolgozóipar teljesítménye, 0,7 százalékkal pedig a szolgáltatásoké. Az építőipar és a mezőgazdaság egyformán 0,3 százalékkal múlta felül a harmadik negyedévit. A felhasználási oldalon a beruházások 1,7 százalékkal nőttek a harmadik negyedévi 1,3 százalékos növekedést megfejelve, a háztartások fogyasztása 1,1 százalékkal emelkedett a harmadik negyedévi fölé. Az export és az import is 0,6 százalékkal nőtt negyedéves összevetésben.

A várakozásokat igazolja a GDP alakulása – mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán. Emlékeztetett: a múlt év negyedik negyedévében felgyorsult a magyar gazdaság növekedése, elérte a 3,2 százalékot, az egész évi 2,9 százalékos bővülés pedig mindössze 0,1 százalékkal maradt el a várt 3 százaléktól. A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a gazdaság folyamatos és dinamikus növekedése változatlan, a kormányzati intézkedések hozzájárulnak ahhoz, hogy a növekedés látványos dinamikája folytatódjon 2016-ban is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.