A szakmunkások és a diplomások hiányát nyögjük

Az utóbbi két évben több mint hatvanezren mentek ki munkát vállalni.

MNO
2016. 07. 26. 10:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csoda, hogy Varga Mihály külföldi vendégmunkások alkalmazását sürgette, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézetének legfrissebb tanulmánya szerint 2014-ben és 2015-ben több mint 30 ezer honfitársunk ment külföldre évente. A hazai munkaerő-piaci adatok viszont kisebb igényt tükröznek: 2016 első negyedévében a versenyszférában 36 ezer betöltetlen álláshely volt, a költségvetési intézményeknél további 14 500.

Abban nincs teljes megegyezés, hogy a szakmunkát végzők vagy a felsőfokú végzettségűek körében nagyobb az elvándorlás. A Vg.hu idézte felmérés a két csoport elvándorlási stratégiáit is elemezte, és arra jutott, hogy míg az előbbiek inkább rövid távra, utóbbiak hosszú távra terveznek. További jellemző, hogy a felsőfokú végzettségűek általában a családtagokat is magukkal viszik.

A korosztályokat áttekintve kitűnik, hogy a 20–39 évesek mobilisabbak. A célországok között újnak számító Írországot és Hollandiát inkább a fiatalok, Németországot, Ausztriát és Svájcot inkább az idősebbek választják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.