Lemondott az Ericsson vezérigazgatója

A svéd távközlési óriáscég nem hozta a várt eredményeket.

MTI
2016. 07. 25. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hans Vestberg lemondását hétfőn jelentette be a vállalat, helyét ideiglenesen Jan Frykhammar pénzügyi igazgató vette át. Az Ericsson vezetője már áprilisban célkeresztbe került, amikor a vártnál rosszabb első negyedéves eredményadatok miatt egy nap alatt 15 százalékot zuhant a cég részvényeinek árfolyama.

A második negyedéves eredményekről a múlt héten számolt be a vállalat, ezek szerint 24 százalékkal csökkent az Ericsson nyeresége a június végéig tartó három hónapban az egy évvel korábbihoz képest. A cég egyúttal további költségcsökkentést is bejelentett, elsősorban a kutatás-fejlesztési területen, valamint folytatja a létszámleépítést is. Az első fél évben a 166 ezerből 8 ezer munkavállalójától vált meg a stockholmi székhelyű cég.

A gyenge teljesítmény egyik oka, hogy csökkent az Ericsson által gyártott távközlési berendezések iránti világpiaci igény, mivel számos távközlési cég saját szélessávú hálózatot alakított ki. Hans Vestberg 2010 óta irányította a svéd távközlési óriást.

A cég részvényeinek árfolyama csaknem 4 százalékot erősödött hétfőn délelőtt a pénteki záráshoz képest a stockholmi tőzsdén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.