Pályáznak az Uber helyére

Budapesten terjeszkedik augusztustól egy észt startup.

Horváth Attila
2016. 07. 26. 6:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Uber helye nem marad betöltetlen, az Észtországból indult, személyszállítással foglalkozó Taxify hétfőn bejelentette, hogy augusztustól az Uber helyébe lép, megtartva annak utasközpontú mentalitását, de betartva a vonatkozó szabályozást.

Mint megírtuk, az Uber vasárnap függesztette fel szolgáltatását Budapesten. Döntésüket azzal indokolták, hogy az aznap életbe lépő személyszállítási törvény veszélybe sodorja sofőrjeiket, akiktől a hatóságok elvehetik jogosítványukat és autójuk rendszámát is. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által jegyzett jogszabály leginkább a diszpécserszolgálat hiányát kifogásolta az okostelefonos alkalmazáson keresztül működő cégnél.

Az észt startup hónapról hónapra tizenöt-húsz százalékos növekedést produkál, és rendületlenül terjeszkedik. Prágában, Amszterdamban, Helsinkiben és több más európai nagyvárosban is működik. Lapunkhoz eljuttatott közleményében a cég azt ígéri, úgy tartja be a taxisrendelet minden pontját, hogy közben technológiában és életérzésben hozzák mindazt, amit az Uberben szerettek a felhasználók – kivéve a kedvezőbb fuvardíjat.

A közlemény szerint az Uber-sofőrök is örülhetnek az új cég érkezésének, mert azoknak a közösségi fuvarozóknak, akik megszerezték a szükséges papírokat, továbbra is lesz munkájuk. Lehet majd készpénzzel fizetni, a fuvar után kapott e-mailből gombnyomásra igényelhető e-számla mellett megjelenik a taxióra által kinyomott bizonylat is. A Taxify- autókban is hitelesített óra működik majd. Az utas és a társaság is össze tudja vetni az alkalmazás által, GPS-alapon rögzített utat az óra által mért kilométerekkel. Véleményt mondhatnak az utasok a sofőrökről is, digitális rendszer segítségével értékelhetik a kapott szolgáltatást. A cég hangsúlyozta, a szolgáltató a megfelelő magatartás mellett a jogkövető adófizetést is előírja alvállalkozóinak.

Lecsapna az Uber által hátrahagyott ügyfelekre és sofőrökre egy magyar vállalkozás is – értesült több forrásból a Magyar Idők. A lap keddi számában azt írta: a cég, amely a magyarországi Uber alvállalkozója volt, új applikációt fejlesztett és terjesztene a következő napoktól. Az egyelőre nem világos, miként jut a cég az ügyfelek adataihoz, akik e-mailben kapnak tájékoztatást az új szolgáltatásról.

Az üzleti modell sem újdonság: személyszállítási szolgáltatás helyett sofőrrel együtt lehet majd autót bérelni. Így a taxitörvényt egy kiskapu révén meg lehet kerülni, ahogyan már számos, Magyarországon működő szolgáltató teszi évek óta – írta a lap.

A Magyar Idők úgy tudja, az új társaság viszonylag kis sofőrlétszámmal kezdene, tarifája nem lesz ugyanaz, mint az Uberé, de alacsonyabb árakat ígér, mint a sárga taxik.

A lap megkeresésére az Uber magyarországi képviselete nem kívánta megerősíteni az információkat. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.