Sokat nyert Orbán barátja az online kasszákkal

A pénztárgépek bekötése jó üzlet lett Garancsi István cégének.

MNO
2016. 07. 25. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kasszák bekötése az adóhatósághoz jó üzlet lett Garancsi István érdekeltségének, a Mobil Adat Kft.-nek. A társaságot 2012 végén hozták létre, az Orbán Viktorhoz közel álló milliárdos 2014 óta többségi tulajdonosa. Ez a cég forgalmazza a pénztárgépekhez a SIM-chipet, és biztosítja a távközlési szolgáltatást. Ennyi elég is volt, hogy árbevétele 2014-ben 1,5 milliárd fölé emelkedjen – olvasható a Vg.hu oldalon. Ezzel több mint 226 milliós adózott eredményt termelt, 220 milliót ki is fizettek osztalékként a tulajdonosoknak – teszik hozzá.

Mint írják, az engedélyezett online pénztárgépeket forgalmazó társaságok is jól jártak a kasszacserével, de nem ennyire: a cégek 2014-ben látványosan megugró árbevételt értek el az előző évhez képest, majd 2015-ben ismét alacsonyabb forgalmat realizáltak. A folyamat során jellemzően megmaradtak a régi pénztárgép-forgalmazók, de néhány kisebb vagy új szereplő is nagyobb részesedést szerzett a piacon – teszik hozzá.

A Vg.hu szerint a verseny vitathatatlan nyertese a hódmezővásárhelyi Micra-Metripond Kft., melynek többségi tulajdonosa a lengyel Comp-csoport. A cég 2013 második felében az elsők között kapott engedélyt több gépére a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól (MKEH). Ennek köszönhetően árbevétele 2014-ben 6,6 milliárd forintra ugrott, az előző évi majd tízszeresére és az egy évvel korábbi hússzorosára. A társaság adózott eredménye pedig 252 millió forintra, az előző évi harminchatszorosára nőtt, osztalékot azonban nem vettek ki a tulajdonosok.

A versenyzők közül a leglátványosabb bravúrért járó díjat az LA Pénztárgép Kft. érdemelné. A társaság a fideszes oligarchaként számon tartott, Varga Mihállyal és Fazekas Sándorral jó barátságot ápoló Horváth László milliárdos cégbirodalmába tartozik – írják. A céget 2013 júliusában jegyezte be a cégbíróság, és augusztus végére kiállították gépére a forgalmazási engedélyt. A társaság kapásból 1,6 milliárd forintos bevételt realizált 2014-ben, 160 millió forintos adózott eredménnyel. A tavalyi év már gyengébben alakult, 380 millió forint volt a nettó árbevétel és 11 milliós veszteség lett az adózott eredmény. Hasonló bravúrt csak egy esetben, a Pfk Kft.-nél láttunk, a cég forgalma 2014-ben az előző évinek közel százszorosára ugrott – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.