A magyar kormány gazdaságpolitikáját is dicsérték

A FAZ szerint a régió fő hajtóereje Lengyelország, de Magyarország is stabilan növekszik.

MTI
2016. 08. 30. 19:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kelet-közép-európai országok, Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia nemcsak a menekültkérdésben előzik meg Európát és Németországot, hanem a gazdaság területén is az EU éllovasai – írta Christian Geinitz, a lap bécsi tudósítója.

Miközben az EU összesített hazai össztermékének (GDP) a növekedése reálértéken 2 százalék körül volt 2015-ben – az euróövezeté 1,7 százalék –, a keleti EU-tagállamoké 3,7 százalék volt. Az Európai Bizottság idén és jövőre is legfeljebb 1,9 százalékos növekedést vár az EU-28-ak átlagában, a visegrádi országokban a németországi 1,6 százaléknak a duplája lesz a bővülés.

A cikk szerint a régió fő hajtóereje Lengyelország, de Magyarország is stabilan növekszik. A tavalyi 2,9 százalék után idén 2,5 százalék, 2017-ben 2,8 százalék lehet a GDP-növekedés. Az államháztartási hiány idén 1,8 százalékra csökken a tavalyi 2 százalékról. A jegybanki alapkamat májusban 0,9 százalékra csökkent. Az adóbevételek csak úgy ömlenek, a forint stabil. A Fitch hitelminősítő májusban – öt év után – visszaemelte a befektetésre ajánlott kategóriába az ország államadós-besorolását.

„Ez a pecsét nélkülözhetetlen bizonyos befektetőknek, és friss pénzt áramoltat az országba” – jegyezte meg az FAZ tudósítója. Novemberben a három nagy nemzetközi hitelminősítőből másodikként a Moody\'snál is visszakerülhet Magyarország a befektetésre ajánlott kategóriába – emlékeztetett.

A Fitch többek között az államadósság leépítését és a bankszektor helyzetének javulását dicsérte. Az államadósság-ráta majdnem két százalékponttal, 77 százalékra csökkent 2016 második negyedévében – jegyezte meg a német lap.

Noha az év elején nem volt rózsás a helyzet, a budapesti kormány és a központi bank monetáris és fiskális politikai eszközökkel egészen sikeresen élénkítette a gazdaságot – írta az FAZ. Őszre újabb, növekedést serkentő csomagot terveznek – tette hozzá.

A magyar gazdasági növekedést mindenekelőtt a belföldi fogyasztás hajtja. A munkanélküliség csökken, a tavalyi 6,8 százalékról idén az Erste Bank előrejelzése szerint 5,6 százalékra, jövőre 5,4 százalékra. A háztartások fogyasztásának további impulzusokat ad az új építésű lakások után fizetendő áfa csökkentése, az olcsóbb lakáshitel és egy újonnan bevezetett családi támogatás – írta cikkében a frankfurti lap.

Emellett ismét nő az ipar teljesítménye és az export is, azután, hogy az első negyedévben megtorpant a Magyarországnak fontos autóipari gyártás és beszállítás. A Mercedes nemrégiben bejelentette, hogy új üzemet épít Kecskeméten. Az egymilliárd eurós beruházás 2500 új munkahelyet teremt – emlékeztetett a lap.

Mint írta, a német befektetők egyébként is nagyon szeretik Magyarországot: a német kereskedelmi kamara felmérése szerint 11 éves csúcson van a Magyarországon aktív német vállalkozások körében a saját helyzetüket és a magyar gazdaság helyzetét megítélő index.

Mindezek fényében nem csoda, hogy megugrott a részvényvásárlási kedv, „jelenleg az EU-ban egyetlen más tőzsdének sem megy olyan jól, mint a budapesti börzének” – írta az FAZ.

A BUX – miután tavaly is jó évet zárt – idén az év eleje óta 16 százalékot javult, miközben a frankfurti DAX-index vagy az euróövezeti bluechipeket tartalmazó EuroStoxx50 mutató nem éri el év eleji szintjét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.