Elzárt dokumentumok: főszerepben a Kúria

A Kúria felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a devizahitelesek elől elzárt dokumentumok ügyében.

MTI
2016. 08. 31. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság felidézi: a Kúriát egy jogerős ítélet kötelezi, hogy kiadjon az őt beperlő devizahitelesnek eddig a nyilvánosság elől elzárt dokumentumokat. A Kúria még 2013-ban és 2014-ben a devizahitel-szerződések érvényességét nagyban meghatározó jogegységi határozatának meghozatala előtt véleményeket kért többek között a jegybanktól, a nemzetgazdasági tárcától, a bankszövetségtől és civil szervezetektől, amelyeket nem akart kiadni.

A felperes kérésének előbb helyt adott az adatvédelmi és információszabadság hatóság, ám az elsőfokú bíróság már a Kúriának adott igazat, aztán másodfokon újra fordult a kocka, a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen úgy döntött, hogy a Kúria küldje meg a kért információkat a felperesnek.

Karsai Dániel, a felperest a Transparency International Magyarország kérésére képviselő ügyvéd a lapnak elmondta, az alperes, vagyis a Kúria felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, egyben kéri a jogerős határozat végrehajtásának felfüggesztését. A pikáns az egészben, hogy a felülvizsgálati kérelmet a Kúriának kell elbírálnia – írja az újság.

Abban bízunk, hogy a Kúria kiemelten csak a jogi érvekre fog figyelni – mondta a felperes ügyvédje. Ha nem így lesz, az Alkotmánybíróságig is hajlandóak elvinni az ügyet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.