Megszűnhet az egycentes

Nem dönthetnek Brüsszel nélkül a közös valutát használók az euró címleteiről.

Wiedemann Tamás
2016. 08. 31. 13:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kellemetlen jelenség a pénztárcákban gyűlő aprópénz, amely vásárlóértéket önmagában alig képvisel, mégis megkeseríti a fogyasztók életét. Magyarországon az ötforintos érmének van egyre kevesebb értelme, míg az eurózónában az egy- és kétcentesek okoznak nehézségeket a vásárlásnál: lassítják a sorokat a pénztáraknál, és az összegyűlt aprón is nehéz túladni. Ennek ellenére a magyar jegybank nem tervezi megszüntetésüket, míg az eurózónában elképzelhető, hogy hamarosan kivonják a forgalomból a legkisebb címletű pénzérméket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 515,1 millió ötforintos pénzérme van jelenleg forgalomban, amelyek 2,6 milliárd forint értéket képviselnek. Az MNB úgy véli, napjaikban az ötforintosokat igénylik a készpénzforgalom szereplői, ezért nincs napirenden a jelenlegi érmecímlet-struktúra megváltoztatása. – Az érmék esetében a forgalombővülés mellett a bankjegyekhez képest kis értékük miatt számolni kell „kicsapódással” is, mivel ezeket a lakosság gyűjtögetheti, vagy éppen a hazautazó turisták zsebében maradnak – közölte a jegybank.

Más a helyzet az eurózónában, ahol közvélemény-kutatásokat végez az Európai Bizottság az euróval kapcsolatban. Azért Brüsszel feladata ez, mert az egyes tagállamok nem dönthetnek arról, hogy milyen érmék és bankjegyek legyenek forgalomban, miután 2013 óta ez az Európai Bizottság hatásköre. Brüsszel minden évben megvizsgálja a címletek társadalmi elfogadottságát, és az idén újra górcső alá veszi azt. Vagyis elképzelhető, hogy olyan döntésre jut, amely zöld utat ad az aprópénzek forgalomból való kivonásának. A tavalyi felmérés során az eurózóna lakosságának 60 százaléka mondta azt, hogy az egy-, és 67 százaléka, hogy a kétcentesekkel való fizetés során gondjai támadtak. Brüsszel ugyanakkor konkrétan is rákérdezett arra, hogy támogatják-e az egy- és kétcentesek eltörlését, amire a válaszadók 59 százaléka felelte azt, hogy igen, vagyis örülne, ha kivonnák a forgalomból a legkisebb címletű aprópénzeket.

Jelenleg egyébként 56 milliárd darab egy- és kétcentes van forgalomban, vagyis minden euróövezeti állampolgárra 167 darab ilyen érme jut. Érdekesség, hogy az érmék közel felét adják az egy- és kétcentesek, mivel összesen 119 milliárd euróérme van forgalomban. Az egy- és kétcentesek összértéke 702 millió eurót tesz ki. Minden ország egyébként maga állítja elő az érméket, ezért nehéz megbecsülni, hogy mennyibe kerül az előállításuk, bár logikusan minél kisebb címletű az érme, annál kevésbé „éri meg” előállítani. Éppen ezért az Európai Bizottság a társadalmi elfogadottságon kívül ezt is mérlegeli, amikor döntést hoz az érmék jövőjéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.