18 ezer nem létező gép kell a magyar gazdaság kifehérítéséhez

Le vannak maradva a vállalkozások a pénztárgépbeszerzésben.

MNO
2016. 09. 02. 8:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az autó- és motorszervizeknek, a tisztítási szolgáltatóknak, a plasztikai sebészeteknek és a diszkóüzemeltetőknek is kell októbertől online kasszával bírniuk – a rendelkezéstől a kormány a gazdaság további kifehéredését várja. A 18 ezer érintett vállalkozás azonban csak 1500 üzembehelyezési kódot igényelt, amelynek megléte feltétele a kassza beüzemelésének – írja a Világgazdaság. Tehát a „bevezetés előtt egy hónappal kevesebb mint tíz százalékuk gondolt arra, hogy lépéseket kellene tennie az online pénztárgép beszerzéséhez”.

Ugyanakkor jelenleg nincsenek olyan gépek, amelyek megfelelnek a korábbinál szigorúbb előírásoknak; „például képes a sztornó utasítás fogadására, és lehetővé teszi az »újramegszemélyesítést«, vagyis azt, hogy a gépet átadják egy másik cégnek”.

A probléma kettős: az új tulajdonságokat előbb ki kell fejleszteni a kormányzati elvárásoknak megfelelően, majd erről tanúsítványt is kell szerezni az állami szervektől (jelesül a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivataltól) ahhoz, hogy a kasszák megfelelőnek minősüljenek. Az átprogramozás maga – típustól függően – egy szoftverfrissí­téssel is megoldható lenne. A gondot azonban az okozza, hogy a fejlesztéssel és az engedélyezéssel senki nincs kész: a múlt hétig mindössze egyetlen cég jelentkezett a hivatalnál, hogy hagyják jóvá a fejlesztését (de mindjárt két gépre). A szereplők egymásra mutogatnak az ügyben: a forgalmazók szerint a NAV bocsátotta későn rendelkezésre azokat az előírásokat és tesztfelületeket, amelyek a fejlesztéshez szükségesek volnának, a hivatal viszont azt gondolja, hogy jól dolgozott, és a piaci szereplők késlekednek – írja a lap.

A lap felhívja rá a figyelmet, hogy ha zöld jelzést kapna is egy gép, akkor is lehetetlenség lenne határidőre teljesíteni a kiszállítást és az üzembe helyezést. „Napi 900 kasszát, vagyis 10 órás munkanapokkal számolva is óránként 90 gépet kellene kiszórni a vállalkozásokhoz.”

Az érintett kör mindenesetre egyet biztosan tehet: igényel egy regisztrációs kódot addig is, amíg lesz engedélyezett új típusú kassza, hogy bizonyítsa, a tőle elvárható gondossággal próbált eljárni a beszerzéskor. A NAV adataiból azonban úgy látszik, egyelőre erről is kevesen értesültek – hangsúlyozták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.