256 900 forint volt a bruttó átlagbér júliusban

Változatlanul a pénzügyi, biztosítási szektorban lehet keresni átlagban a legtöbbet.

MTI
2016. 09. 20. 7:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7 százalékos emelése, a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozóknak kifizetett kiegészítő pótlék is hatással volt a KSH gyorsjelentése szerint.

A nettó átlagkereset júliusban a személyijövedelemadó-szabályok változása miatt 6,7 százalékkal lett magasabb az előző év azonos hónapjához képest.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 170 800 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 178 000 forintra becsülhető.

Az év első hét hónapjában a bruttó átlagkereset 257 900 forintot ért el, a nettó keresetek emelkedése – a személyi jövedelemadó mértékének 1 százalékpontos csökkenése miatt – a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,5 százalékos volt.

Nemzetgazdasági szinten az átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 171 500 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlagot 178 600 forintra becsüli a KSH.

A fogyasztói áraknak az előző év azonos időszakához mért, 0,1 százalékos növekedése mellett a reálkereset 7,4 százalékkal emelkedett január–júliusban.

A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak, 526 200 forintot értek el, a humánegészségügyi, szociális ellátás területén pedig 149 400 forinttal a legalacsonyabbak.

A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 146 ezren kaptak az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó kompenzációt, ennek összege átlagosan 9600, illetve 9500 forint.

A rendszeres bruttó – prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli – keresetek 0,1 százalékponttal kisebb ütemben nőttek az év első hét hónapjában, mint a bruttó átlagkeresetek.

A munkajövedelem 5,8 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.