30 milliárdos állami hitelből veszik meg a Hunguest szállodaláncot

Az Eximbank gigahiteléből kaparinthat meg 14 szállodát a Mészáros Lőrinchez közel álló üzletember.

MNO
2016. 09. 21. 13:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap cégbírósági bejegyzések és a hitelbiztosítéki nyilvántartás adatai alapján azt írja, hogy a Jászai Gellért fémjelezte Konzum-csoport a külügy pénzintézetének nagyjából több tízmilliárd forintos segítségével szerzi meg – október elsejével – a Hunguest Hotels-lánc 14 szállodáját Leisztinger Tamástól.

Egyrészt az Eximbank és az Erste 80 millió eurós (25 milliárd forint) hitelkeretet biztosít a megvétel alatt álló Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt.-nek, valamint az ugyanezen cégcsoportba tartozó gyulai Erkel Hotel Gyógyszálló Kft.-nek.

Másrészt szó van egy 4,8 milliárdos hitelszerződésről is, amelyet közvetlenül a szállodát megvásárló Konzum PE Magántőkealap kapott 70 százalékban az Eximbanktól, 30 százalékban pedig az állam által nemrég értékesített MKB Banktól.

Az új tulajdonosról a Válasz.hu megjegyzi: Jászai Gellértet jóformán az összes magyar milliárdos strómanjaként emlegették már idehaza. A lap iparági forrásai szerint Jászai most leginkább Mészáros Lőrinchez áll közel, de „okirati” bizonyítékok erre egyelőre nincsenek.

Van még egy fideszes szál is az ügyben. A Válasz.hu szerint az Exim-hitelt ugyanaz az ügyvédi iroda intézte, mint Andy Vajna számára a TV2 megvételét. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.