A multiknál érdemes tanulni

A szakszervezet szerint nem hatékony a milliárdos szakképzési program.

Bodacz Péter
2016. 09. 09. 10:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felemás eredményeket produkál a duális szakképzés a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) alelnöke szerint. Mint azt Székely Tamás lapunk megkeresésére kifejtette, a nagy multinacionális vállalatok és képzőintézmények együttműködése jól alakul, hiszen például az autóiparban az Audi, a Daimler, vagy a vegyiparban a BorsodChem pontosan tudja, hogy milyen célra, milyen szakterületre kell szakember nemcsak most, hanem majd öt év múlva. A kis- és közepes vállalkozások (kkv) munkaerőigényének kielégítésére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) indított programot az állam megbízásából, ez azonban nem sok eredményt hozott.

Az MSZSZ alelnöke úgy véli, az a gond, hogy sok kkv a duális képzés mögé bújva valójában betanított munkásként dolgoztatja a növendékeket, gyakorlatilag bérezés nélkül. Erre a helyzetre megoldást jelentene – mondta Székely –, ha a német–osztrák modellt követve a szakszervezeteket is bevonnák a szakképzésbe. Ezzel nagyban növelhető volna a program hatékonysága számos hiányszakmában. A szakszervezeti vezető szavaiból kiderült, rendkívül súlyos gond az is, hogy a jelenlegi szakképzés nincs tekintettel a technikai fejlődésre, ami belátható időn belül kétmillió állás megszűnéséhez vezet Európában. Az egyre precízebb robottechnika térnyerése miatt jellemzően azokban az alacsony hozzáadott értékű munkakörökben – például a gyártószalag melletti és előkészítő jellegű munkákban, vagy a szolgáltatószektorban – szűnhetnek meg állások, amelyekből jelenleg Magyarországon is igen sok van. Az informatikai robbanást nem csak ebből a szempontból, hanem az informatikusok, programozók képzésében sem sikerül lekövetni, azaz míg egyes területeken égető munkaerőhiány lesz, másutt tömegével jelenik meg olyan munkaerő, amelynek képzettsége elavult.

A szakszervezeti vezető észrevételeit vitatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke. Mint azt Bihall Tamástól megtudtuk, a 2013-ra felállt duális szakképzési rendszer alapvetően jól strukturált, azaz a Székely által hangoztatott problémák vagy nem valósak, vagy nem nevezhetők rendszerszintűnek. – A képzési rendszerben részt vevő vállalkozások zöme szakemberhiánnyal küszködik, így aligha érdekeltek abban, hogy a tanítás helyett inkább „ingyenmunkára” használják a diákokat. Az MKIK rendszeresen ellenőrzi és minősíti a képzőhelyeket annak érdekében, hogy minél hatékonyabban működjön a rendszer. A diákok rejtett foglalkoztatására nem sok jel utal – fogalmazott Bihall, megjegyezve: lehetnek olyan esetek, amikor a tanulókra bízott feladatok nem kapcsolódnak az adott szakmához (ilyen például a munkaterület rendben tartása).

Az MKIK alelnöke kitért arra is, hogy a szakszervezetek részt vesznek azokban a bizottságokban, amelyek meghatározzák az aktuális hiányszakmákat, tehát a munkavállalói érdekképviselet nincs kihagyva a programból. A testületek évente 25 hiányszakmát nevesítenek, amelyből – idén szeptembertől – húszat extra ösztöndíjakkal is támogat az állam. Bihall Tamás tájékoztatása szerint mindenhol hiány van hegesztő, gépi forgácsoló, mezőgazdasági gépész és bádogos szakmunkásokból. Hiányszakmának számítanak a vendéglátó-ipari és éttermi munkakörök is. Épp ezek kapcsán nyilvánul meg a program gyenge pontja, hiszen míg szakácsnak, felszolgálónak sok tanulót képeznek, végzés után közülük hagyják el a legtöbben az országot, a kamara ezért szigorításokat javasol. A szakképzési programban jelenleg ötvenezer diák vesz részt, a képzőhelyek évente fejenként fél- és egymillió forint közötti normatív támogatást kapnak utánuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.