Aggódnak a kéményseprők

Autókra, munkaruhákra és mérőeszközökre lenne szükségük.

Illés József
2016. 09. 15. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ígéretet kaptunk az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól (OKF) a tegnapi megbeszélésünkön, hogy az ország 15 megyéjében a füstelvezető-ellenőrzési szolgáltatást is elvégző állami szervezet hamarosan javít a kéményseprő alkalmazottai munkakörülményein, és a dolgozók rövidesen megkapják mindazokat a felszereléseket és eszközöket, amelyek a megfelelő munkavégzéshez szükségesek – nyilatkozta lapunknak a Kéményseprők Országos Szakszervezetének az elnöke. Vámos Csaba elmondta: a tegnapi tárgyaláson az OKF képviselője elismerte, hogy eddig tucatnyi szakember mondott fel, mert nem tartotta megfelelőnek a munkakörülményeket. Nem volt megfelelő gépjárművük az ügyfelek felkereséséhez, hiányzott a védőruházat, és mérőberendezésből sem volt elég. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa – jegyezte meg a szakember –, mert a szakszervezetnek többen jelezték a hasonló szándékukat. A dolgozók tömeges kilépése pedig munkaerőhiányt idézhetne elő a kéményseprési ágazatban, ami számos ellátási körzetben kritikus helyzetet teremtene éppen a fűtési idény elején. A szakszervezeti vezető megjegyezte: a maga részéről igyekszik türelemre inteni, és maradásra bírni az OKF-nél dolgozó munkatársakat, mert bízik abban, hogy idővel javulnak a munkavégzés feltételei.

Az elnök arról is beszámolt, hogy az egyeztetésen javaslatot tett az OKF megbízottainak, hogy a lehető leghamarabb alakítsanak ki egy olyan szakmai munkacsoportot, amelyben helyet kapnak a kéményseprő iparág egészének a képviselői. Ez a csoport javaslatokat készítene elő a törvényalkotás részére az ágazatban tapasztalható súlyos gondok megoldására. Például arra, hogy a fogyasztók kiértesítési rendszerét milyen módon alakítsák át úgy, hogy az olcsóbban és hatékonyabban működjön. Az érdek-képviseleti vezető bízik benne, hogy a testület még az október közepén kezdődő fűtési idény előtt megalakul, s mihamarabb sor kerül a szakmán belüli egyeztetésekre.

Vámos Csaba arról is beszámolt: az OKF jelezte, hogy még a tüzelési szezon előtt országos szinten, mindenre kiterjedő ellenőrzést tart valamennyi kéményseprési vállalkozásnál. A szakember reményét fejezte ki, hogy ezt a felülvizsgálatot az OKF végrehajtja a saját kéményseprési ágazatánál is, amely július elejétől az ország 1835 településén végzi a kéményellenőrzési szolgáltatást. Az elnök ironikusan megjegyezte, feltételezi, hogy az esetleges szabálytalanságok feltárása esetén súlyos bírságot szab ki magára a saját tevékenységének a szakmai felügyeletét ellátó OKF.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.