Bírságolni fogják a megengedett súlynál nehezebb teherautókat

Érzékelőket építenek az útburkolatba.

MTI
2016. 09. 03. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Török Szabolcs, a NÚSZ Zrt. szóvivője a lapnak elmondta, a tengelysúly mérésére alkalmas érzékelőket az útburkolatba építik be.

Az áthaladó járművek képe és rendszáma alapján a rendszer képes megállapítani, mennyi az adott gépkocsi megengedett súlya, és ezt veti össze a mért adattal. A túlságosan súlyos járművek üzemeltetői büntetést kapnak. A rendszer telepítése az év végéig megtörténik, 2017. január 1-jén pedig megkezdődhet a tesztüzem, jövő július 1-jétől pedig már élesben működik a rendszer.

A megengedett súlynál nehezebb járművek arányának néhány százalékos csökkenése 15-30 százalékkal mérsékelhetné az útfelületen a rongáló hatást. Ha egyetlen ilyen jármű sem közlekedne, a közúthálózat igénybevétele a felére esne vissza. Továbbá ezek a járművek balesetveszélyt is jelentenek, hiszen csak hosszabb fékúttal képesek megállni.

A NÚSZ Zrt. tavaly októberben közbeszerzési eljárást írt ki a nemzeti tengelysúly- és kapcsolódó ellenőrzéseket támogató hálózat kialakítására. Az uniós értesítőben nemrég megjelentek szerint augusztus elején megkötötték a szerződést a tárgyalásos eljárás győztesével. Az i-Cell Mobilsoft Zrt. és a Reaszfalt Kft. alkotta konzorcium nettó 19,9 milliárd forintért végzi el a feladatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.