Brüsszel szerint a Volkswagen több tagállamban is csalt

Közösségi szintű koordinációra van szükség a tavaly kirobbant dízelbotrány ügyében Vera Jourová szerint.

MTI
2016. 09. 05. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós biztos arról beszélt, hogy a törvénysértések miatt büntetések és kártérítési igények várhatnak a német járműgyártó csoportra. Mint mondta, csütörtökön, majd szeptember végén megbeszéléseket fog folytatni a következő lépésekről a tagállami fogyasztóvédelmi hatóságok és a fogyasztók érdekeit védő szervezetek képviselőivel Brüsszelben.

A legnagyobb európai autógyártó vállalat, a Volkswagen az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) vizsgálatai hatására tavaly szeptemberben ismerte el, hogy bizonyos dízelüzemű járműveibe olyan szoftvert telepített, amelynek segítségével kijátszhatók a károsanyag-kibocsátásra vonatkozó előírások. A vállalatot az Egyesült Államokban 15 milliárd dollárra büntették, a botrány azonban világszerte 11 millió autót érint, amelyek közül 8,5 milliót az Európai Unióban adtak el.

A Volkswagen korábban leszögezte, hogy az Egyesült Államokkal ellentétben Európában nem fizet kártérítést az érintett autók tulajdonosainak.

Az Európai Bizottság ugyanakkor a fogyasztóvédelmi szabályok megsértésével vádolja a céget, amiért a hirdetéseiben azt állította, hogy a gépjárművei megfelelnek az uniós sztenderdeknek.

„Nem tehetünk úgy, mintha mi sem történt volna. Azt szeretném, hogy a tagállami hatóságok a legkiterjedtebb jóvátételt érjék el a jogi kereteken belül, és a lehető leghamarabb”

– mondta Vera Jourová, arra kérve az illetékes szerveket, hogy vizsgálják ki, a VW a valótlanul feltüntetett üzemi paraméterekkel megsértette-e a fogyasztóvédelmi törvényeket. Hozzátette, a bizottság nem rendelkezik a szükséges jogkörökkel ahhoz, hogy önállóan felvegye a küzdelmet a Volkswagennel.

„Harcolni fogok azért, hogy tisztességesen kezeljék az európai fogyasztókat – hangoztatta a cseh politikus, aki mindazonáltal valószínűtlennek nevezte, hogy az európai autótulajdonosok hasonló jóvátételt kapjanak, mint az Egyesült Államokban élő sorstársaik. – Az Európai Unióban bonyolultabb a kártérítések kezelése, mint az Egyesült Államokban\" – mondta Jourová, arra buzdítva az érintetteket, hogy forduljanak a bírósághoz.

A Volkswagen-csoport egyelőre nem kommentálta az uniós biztos nyilatkozatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.