CBA–Palóc-ügy: a minisztérium segíthet

Az NGM kész munkahelymegőrző támogatást nyújtani a munkavállalók érdekében.

MTI
2016. 09. 15. 12:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a minisztérium kiemelt figyelemmel kíséri a Palóc Nagykereskedelmi Kft. körül kialakult helyzetet, különös tekintettel a munkavállalók sorsára és az elmaradt bérek kifizetésére.

A tárca bízik abban, hogy a helyzet mielőbb rendeződik, és elbocsátásokra nem kerül sor, illetve a munkabérfizetési problémák is megoldódnak. Ha a cégnél átmeneti likviditási problémák merülnek fel, az NGM kész munkahelymegőrző támogatást is biztosítani a vállalkozásnak.

A járási hivatalok foglalkoztatási osztályai ugyanakkor felkészültek az esetleges elbocsátásokra, és szükség esetén átképzésekkel, munkaerő-közvetítéssel, illetve a munkaerőpiaci programokba való bevonással mindent megtesznek az érintettek újbóli alkalmazásáért.

Az NGM a közleményben megjegyezte, hogy jelenleg a kiskereskedelmi szektorban országszerte munkaerőhiány van, és az érintett hat megyében több mint 1200 álláshely betölthető.

A CBA Kereskedelmi Kft. szerdán közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy többfordulós sikertelen egyeztetés után kezdeményezte a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-vel kötött franchise szerződés felmondását, és intézkedett a taghálózatból való kizárásáról. A Palóc Nagykereskedelmi Kft. többszöri jelzés ellenére sem tett eleget szerződéses kötelezettségeinek, a franchise szabályokat huzamosabb ideje nem tartotta be, ezért a közlemény szerint a CBA kötelezte a céget, hogy a hálózat által használt arculati elemeket, logókat a szerződésben foglaltaknak megfelelően távolítsa el.

Közölték azt is, hogy a Palóc Nagykereskedelmi Kft. által üzemeltetett 80 egység a cég saját bérleménye vagy tulajdona, így azok további működésébe a CBA-nak nincs beleszólási joga, jövőbeli megvásárlásukra, üzemeltetésükre nincs módja.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója szerdán azt mondta az MTI-nek, hogy csütörtökön és pénteken leltároznak a kft. Nógrád megyei CBA-boltjai, megállapítják a készletmennyiséget, és az üzletek a jövő héten várhatóan újra kinyitnak.

A Palóc Nagykereskedelmi Kft. Nógrád megye legnagyobb foglalkoztatójaként 1300 embert alkalmaz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.