Csaknem 50 milliárdot költött kommunikációra az állami szféra

Nagyot kaszálnak a kormányhoz közel álló cégek a kampányokon.

MNO
2016. 09. 16. 9:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

lap csaknem ezer­oldalnyi közzétett dokumentumot böngészett át. Ebből kiderült: miközben a kormány nagyszabású kampányainak lebonyolítójaként a Rogán Antal szomszédságában lakó Csetényi Csaba és érdekeltsége, a Network 360 van a figyelem középpontjában, egy másik kommunikációs ügynökség surranópályán nőtt hatalmasra. Kutatásai során ugyanis alig talált olyan állami vállalatot, amely ne szerződött volna a Young & Partners–Trinity-csoporttal. Ők intézik a Szerencsejáték ügyeit is, de kommunikációs tanácsokat adnak a légi irányítással foglalkozó HungaroControlnak, és szervezik a vasutasnapokat a MÁV-nál. Számításaink szerint legalább 13 milliárdnyi megrendelésre tettek szert 2014 óta, amire még rájönnek a Nemzeti Kommunikációs Hivataltól (NKOH) kapott megbízásaik: ez további 7,2 milliárdot jelent. Tulajdonosa Kuna Tibor, aki 2015-ben 880 milliós osztalékot vehetett ki a cégeiből, saját bevallása szerint pedig úgy kalkulál, az idén 12 milliárdos lesz a csoport árbevétele.

Az intenzív költések miatt egyébként a 25 milliárdos keret kimerülőben van, kezelője, az NKOH augusztus végén már ki is írta az új tendert – teszik hozzá. Ám az, hogy a következő években a központi apparátus, az állami intézmények mennyit költhetnek, a pályázatból nem derül ki, mert az NKOH szándékosan nem tette közzé a számot, ami egyben azt is jelenti, hogy nincs felső korlát.

Ha a 2018-as kormányalakításig akkora összeg folyik ki, mint 2014 tavasza óta mostanáig, akkor a teljes kiadás meghaladhatja a 100 milliárdot is – írja a Népszabadság. Ráadásul a 26,3 milliárd még csak nem is a teljes összeg: sok cég „elfelejti” kitenni honlapjára a szerződések listáját, mások – mint például a Magyar Posta – sokszor az összeget nem tüntetik fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.