„Családi bank” lesz az FHB-ból?

Mészáros Lőrinc-közeli üzletember bukkant fel a takarékszövetkezeti integráció körül.

Hajdú Péter
2016. 09. 24. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több Mészáros Lőrinc és köre tulajdonában álló vállalkozásban szerepet vállaló személy, Csík Zoltán jelent meg az FHB, a takarékok informatikai rendszerének kialakításában és kiszolgálásában érdekelt Dom-P Informatikai Szolgáltató Zrt. végső tulajdonosai között – közölte tegnap a 444.hu. A portál úgy értesült, a jól jövedelmező vállalkozás új többségi tulajdonosa az Easy Holding Zrt., amelyet részben Soós Zoltán Gábor, részben a Konveniál Kft. nevű cég birtokol. Ez utóbbi vállalkozásnak ismét csak két tulajdonosa van. A cég egyik felét a Rationalia Tanácsadó Kft. birtokolja, a másikat pedig maga Csík Zoltán.

Orbán Viktor bizalmasa, Mészáros Lőrinc és Csík Zoltán kapcsolatáról számos cikk jelent meg az elmúlt időszakban a magyar sajtóban. Az Átlátszó.hu derítette ki például, hogy Csík jelenleg – legalábbis céges érdekeltségei alapján – Mészáros Lőrinc főállású emberének tűnik. Így a felcsúti polgármester fél tucat érdekeltségében vezető tisztségviselő: egyebek mellett a nemrégiben megszerzett Agrosystem Kft.-ben – a korábbi Herceghalmi Kísérleti Gazdaságban –, illetve annak tulajdonosában, a Talentis Zrt.-ben is.

Lapunk pedig augusztus közepén azt derítette ki, hogy a balatonalmádi Ramada Hotel & Resort közelébe került ugyancsak Csík Zoltánon keresztül az egykori felcsúti gázszerelő, aki személyesen tárgyalt a szálloda üzemeltetéséről. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint az eddigi üzemeltető, az Aurora Hotels Kft. arról tájékoztatta üzleti partnereit, hogy szeptember elsejétől az Event-Immo Kft. veszi át a szállodakomplexum és a hozzá tartozó strandfürdő működtetését. Az új kisebbségi tulajdonos Schmidl Péter, a többségi tulajdonos pedig a budaörsi Scentrum Kft., amelynek fő tulajdonosa Csík Zoltán.

E fejlemények egybevágnak azokkal a piaci pletykákkal, amelyek arról szóltak, hogy az utóbbi időben két kormányközeli csoport – a Matolcsy György jegybankelnök, illetve a Mészáros Lőrinc környezetéhez tartozó pénzügyi körök – vetélkedtek az FHB–Takarékbank–Magyar Posta trióra épülő, több száz milliárd forint szabad forrás felett rendelkező birodalomért. A fenti ügylet arra enged következtetni, hogy Mészáros Lőrincék lehetnek a befutók. Neve elhallgatását kérő informátorunk úgy tudja, a kormányfő azért söpörheti le a Matolcsy György-féle verziót, mert egyfajta „családi banknak” szánja az FHB-t és csatolt részeit. Részletekről azonban nem beszélt.

Mészáros és a takarékok közötti egyre szorosabb kapcsolatra más tények is mutatnak. A már említett Agrosystem Kft.-től a szintén a Talentis cég Kutatópark Ingatlanhasznosító Zrt.-hez került földterületek megvásárlásához a Vida József érdekeltségébe tartozó B3 Takarékszövetkezet nyújtott 1,25 milliárd forintos hitelt. Az idén március 23-án született tulajdoni lap bejegyzésében az áll, hogy a hatalmas hitel visszafizetéséért egyetemlegesen felel Mészáros Lőrinc és felesége.

Az FHB–Takarékbank–Magyar Posta csoport Spéder Zoltán vezetésével irányította az utóbbi években a takarékszövetkezeti integrációt, de idén júniusban valami megtört a bankár és Orbán Viktor kapcsolatában, ezért a kormányközeli média lejárató kampányt indított a nagyvállalkozó ellen. A posta és a takarékszövetkezeti integráció vezető posztjain már eddig is számos személycserére került sor, de a lapunkhoz eljutott információk arra vonatkoznak, hogy a kiszorítósdi hamarosan folytatódik. Egyébként nem ez lenne az első alkalom, hogy Mészáros Lőrinc-közeli üzletember pozíciót szerez a magyar bankszektorban: az Index korábban megírta, hogy Szíjj László, a Duna Aszfalt tulajdonosa állhat az MKB Bankot nemrégiben megszerző konzorcium mögött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.