Egyre kevesebbet kaszál az állam kamatadó címén

Azzal, hogy az állampapír felé fordultak az emberek, további „kiesést” okoznak.

MTI
2016. 09. 06. 5:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kamatadó tíz évvel ezelőtti bevezetésekor 20 százalékos közterhet kellett fizetni a megtakarítások kamata és árfolyamnyeresége után. Az adóteher bevezetése – amely később 16, majd az idén 15 százalékosra csökkent – hatalmas felháborodást váltott ki, a statisztikák szerint azonban a lakosság megtakarítási hajlandóságát nem befolyásolta. A fogyasztás a válság előtt csúcsra járt ugyan, 2008 első felében a háztartások pénzügyi vagyona stagnált, azóta viszont a kamatadó ellenére is gyorsan gyarapodik. Jelenleg kétszer akkora, több mint 41 500 milliárd forint a háztartások pénzügyi eszközeinek állománya, mint 2006 közepén volt.

Az állam eleinte nagyon sokat keresett, újabban viszont már egyre kevesebbet nyer a kamatadóval. A bevezetés utáni első év szerény volt, 2007-ben a NAV adatai szerint csupán 46,5 milliárd folyt be ilyen címen. A csúcsévben, 2009-ben viszont kamatadóból csaknem 112,5 milliárd forintot kasszírozott az állam. A csökkenő kamatszintet az állam is megérzi, tavaly már csupán 26,3 milliárd forint jött be kamatadóból, ezt 5,65 milliárd forinttal egészítette ki az az egészségügyi hozzájárulás (eho), amelyet a nem állampapír-jellegű befektetések kamata és árfolyamnyeresége után fizettet be az állam.

Mivel a kamatszint alacsony, az idén sem várható, hogy sokkal magasabb lesz az állam kamatadó-bevétele. A jegybank adatai szerint az első fél évben a háztartások értékpapírszámláin csupán 17,2 milliárd forintnyi árfolyamnyereség keletkezett, ha ezt realizálják, az 3,6 milliárd forintnyi kamatadót és ehót jelent. A lakossági megtakarítási piac átrendeződése is a kamatadó ellen dolgozik. A háztartások friss megtakarításaikat gyakorlatilag csak állampapírba fektetik, amelynél nincs eho. Már több mint 3700 milliárd forintnyi állampapír van a kisbefektetőknél, ezek egy része ráadásul a kamatadó elkerülését szolgáló tartós befektetési számlán van.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.