Fél százalék körül lehet az idei infláció

Elemzők várakozásai következnek.

MTI
2016. 09. 08. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a fogyasztói árak augusztusi alakulása kissé alacsonyabb a vártnál, a meglepetést leginkább a szolgáltatások vártnál kisebb árnövekedése szerezte. Az 1,2 százalékos maginfláció azt tükrözi, hogy a jelentős béremelkedések ellenére továbbra sincs inflációs nyomás a gazdaságban. Az elemző a tavalyi –0,1 százalékos infláció után az idén 0,5 százalékra számít.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában szintén kiemelte, hogy nem keltett meglepetést az adat, bár az elemzői konszenzus +0,1 százalékos inflációt jelzett, az éves maginfláció pedig már csaknem másfél éve az 1–1,5 százalékos sávban ragadt. Ugyanakkor továbbra is az infláció jelentős megugrására számít a következő hónapokban a bázishatás mellett a dohánytermékek és az üzemanyagok jövedéki adójának emelése miatt. Az idén az ING Bank szerint 0,6 százalék lehet az infláció.

Az NGM értékelése szerint a legjelentősebb hatás, hogy az üzemanyagok ára elmarad a 2015 azonos időszakában mérttől, ami számottevően, 0,9 százalékponttal mérsékelte a teljes indexet. Az alacsonyabb fuvarozási költségek más javak és szolgáltatások árát is befolyásolták, ezért az olajárcsökkenés tényleges hatása ennél nagyobb lehet – írták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.