Felminősítette Magyarországot az S&P

Befektetésre ajánlott kategóriába emelték hazánkat.

MTI
2016. 09. 16. 16:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát az eddigi „BB plusz/B szintről BBB mínusz/A-3-ra emelte.

A BBB mínusz devizaadós-besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

Az S&P pénteki döntése azt jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adós. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem, és egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású osztályzati sávba a magyar államadósságot.

Magyarország felminősítése mögött a magyar emberek több éven át tartó megfeszített munkája van, így az elismerés is elsősorban őket illeti – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Standard & Poor\'s döntéséről pénteken Pozsonyban.

A kormányfő az informális EU-csúcsot követő sajtótájékoztatóján kérdésre közölte: korábban „faarccal\" fogadták a leminősítést is, mert hitték, hogy a gazdaság megújítását szolgáló politika meghozza az eredményét, és majd lesznek felminősítések is.

Ez most bekövetkezett, és a magyar emberek nagyon sokat dolgoztak azért, hogy a külvilágnak is nyilvánvaló legyen, hogy Magyarország jó befektetési célpont – mondta Orbán Viktor.

Beérett a magyar gazdaság jó teljesítményének gyümölcse, a felminősítés már hosszú ideje kijárt volna az országnak - fogalmazott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A miniszter hozzátette, hogy ezt a felminősítést a piac már régen beárazta.

Varga Mihály elmondta: egyetért az S&P minősítésében szereplő indokokkal, a magyar gazdaság növekedési kilátásai jobbak lettek, az államadósság mértéke tartósan csökkent és szerkezete is kedvezően változott meg, a hazai valutában megtörténő finanszírozás dominánssá vált, illetve a fizetési mérleg tartósan pozitív.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli, hogy a Standard & Poor\'s hitelminősítő magyar államadós-osztályzatot érintő pénteki felminősítésével ismét befektetési ajánlású kategóriában kezeli a magyar besorolást.

 A döntés bejelentését követően az MTI-hez eljuttatott közleményben utaltak arra, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő már májusban meghozta felminősítő döntését. 

Mandátumával összhangban a jegybank továbbra is minden lehetséges eszközével hozzájárul a hazai gazdaság stabilitásának biztosításához, és az elért eredmények alapján bízik abban, hogy az elmúlt időszak felminősítéseit újabb pozitív értékelések követhetik – hangsúlyozta az MNB.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a magyar gazdaság mutatói miatt indokolt volt a magyar államadós-besorolás visszaemelése a befektetői ajánlású kategóriába, de az meglepő, hogy Standard & Poor\'s - amely az előző, tavaszi felülvizsgálaton még elsősorban a kockázatokat hangsúlyozta - már most meghozta ezt a döntést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.