Két oldaláról veszi a napfényt a magyar napelem

Akár másfélszer annyi áramot is tud termelni, mint a hagyományosabb eszközök.

Horváth Csaba László
2016. 09. 21. 13:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár 40-50 százalékkal több áramot képes termelni az a napelemtípus, amelynek ipari gyártását jövő évtől kezdi meg az EcoSolifer vállalatcsoport a Csornán felépített üzemében. Az üzemcsarnok elkészült, a gyártóberendezések installációja hamarosan kezdődik. A napelem érdekessége, hogy annak mindkét oldala felveszi a napfényt – a direkt napsugárzást és a visszavert fényeket egyaránt hasznosítja –, így jóval hatékonyabb energiatermelésre képes, mint a hagyományosabb eszközök.

Bár ez a megoldás költségesebb a forgalomban lévő celláknál, élettartama is hosszabb azokénál – erről a társaság műszaki igazgatója beszélt lapunknak. Ádám Zoltán szerint míg a legtöbb forgalmazott napelem 25 év használat után csupán a teljesítménye 80 százalékát képes leadni, addig a cég által gyártott 40 év működés után is 95 százalékos hatékonysággal képes termelni az áramot. Vagyis – mint mondta – ezzel a szisztémával termelhető a legalacsonyabb költségek mellett az áram.

A vállalatcsoport ugyanakkor nem a hazai piacokra termel. A napelemek exportjának célországai közt mások mellett az Egyesült Államok, Nyugat-Európa, Brazília és az Emirátusok szerepelnek. Ettől függetlenül főként magyar munkaerő végzi majd a gyártást. A cég első körben 110 főt foglalkoztat, köztük körülbelül 30 magasan képzett termelésirányító mérnökkel dolgozik majd. De a dolgozók számát további 120 fővel tervezik megemelni a következő évtől. A csúcstechnológiával gyártó üzemben így később annyi napelem készülhet, amely 300 ezer ember energiafelhasználását fedezheti majd.

A csornai üzem megépítését egyébként egyedi kormánydöntés alapján egymilliárd forinttal támogatta a magyar kormány. Az összesen 15 milliárd forintos beruházás alapkőletételén Áder János Köztársasági elnök is részt vett 2014-ben. Áder János akkor arról beszélt, hogy a megújuló energiaforrásoknak, így a napenergiának kiemelkedő szerepe van azon károk enyhítésében, amelyeket az ember tevékenysége okozott a földön. Kiemelte, hogy a csornai napelemüzem olyan egyedi technológiával gyártja majd a napelemeket, amelyeket jelenleg csak Japánban alkalmaznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.