Kevesen tudnak félretenni

Nyílik az olló a szűk gazdag réteg és a napról napra élő tömegek között.

Hajdú Péter
2016. 09. 30. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki volt már munkanélküli, megtapasztalta, nagyon nagy szükség van valamiféle tartalékra, hogy átvészelhesse a nehéz időket. Vagyis célszerű lenne minden családnak félretenni legalább néhány hónapnyi megélhetést fedező összeget. Erre jutott a BNP Paribas Cardif felmérése is, amely szerint tíz emberből nyolc úgy véli, mindenképpen szükség van néhány hónap kiadásait fedező tartalékra, de alig egyharmaduk képes valóban félretenni. Csaknem negyven százalékuk pedig olyan rosszul áll anyagilag, hogy semmiféle tartalékhoz nem tud nyúlni, ha bajba került a család.

Bernáth Tamás, a cég vezérigazgatója elmondta, a felmérés világossá tette, az emberek érzik a megtakarítás fontosságát, de gondot jelent annak megvalósítása.

Pedig fontos lenne a vésztartalék, hiszen a felmérésben megkérdezetteknek csaknem egyharmada már volt munka nélkül. Többségük, csaknem hatvan százalékuk egy alkalommal került ilyen helyzetbe, hatoduk viszont háromszor vagy ennél többször is állás nélkül maradt. Az álláskeresés sem egyszerű, a munkáját vesztetteknek alig negyede talál új állást két hónapon belül.

Léteznek persze stratégiák arra vonatkozóan, miként lehet túlélni a jövedelem nélküli hónapokat. Ezek szerint elsősorban a szórakozásra, a ruházkodásra vagy a luxuscikkekre fordított kiadásokat csökkentenék a megkérdezettek.

Még sötétebb képet fest a megtakarítási képességről, illetve hajlandóságról a Deloitte egy tavaszi kutatása. Eszerint szeretnének ugyan megtakarítani az emberek, de a számok azt mutatják, mind kevesebben képesek erre. A pénzügyi tanácsadó reprezentatív felmérése szerint tavaly a megkérdezetteknek mindössze 10,1 százaléka nyilatkozott úgy, hogy képes megtakarítani, miközben a többéves átlag 11,6 százalékra rúg. Azt, hogy egyhamar nem várható javulás, jól mutatja, egy év alatt 55,9-ről 56,6 százalékra nőtt azok aránya, akik úgy vélik, egészen biztosan nem tudnak félretenni az idei évben sem. Vagyis egyre nagyobbra nyílik az olló a nagyon kevés gazdag alkotta réteg és a napról napra élő tömegek között. Ez a feltűnően alacsony megtakarítási arány azt mutatja, szinte eltűnőben van a középosztály.

A statisztikai hivatal adatai egyébként azt mutatják, növekszik a megtakarítások összege. Az adatsorból azonban nem tűnik ki, hogy a félretett pénzek hány család között oszlanak meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.