Magyar kutyafajták tenyésztői maradtak felügyelet alatt

A többi ebfajtával foglalkozó tenyésztő törvényi szabályozása megszűnik.

MTI
2016. 09. 19. 7:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Közlöny legutóbbi számában közzétett, hétfőtől hatályos rendelet értelmében magyar ebfajtának minősül a drótszőrű magyar vizsla, az erdélyi kopó, a komondor, a kuvasz, a magyar agár, a mudi, a puli, a pumi és a rövid szőrű magyar vizsla.

A rendelet értelmében a magyar ebfajták megőrzését a fajta fenntartásáért felelős tenyésztőszervezetnek a magyar ebfajta kritikus, veszélyeztetett vagy megőrzendő helyzetét figyelembe vevő tenyésztési program kialakításával, valamint annak végrehajtásával kell biztosítania.

A rendelet szerint a magyar ebfajták tenyésztési programját a génmegőrző intézmény és az Őshonos Haszonállatok Génerőforrás-tanácsa véleményezi.

A magyar ebfajtákat fenntartó tenyésztőszervezetnek 2016. december 31-ig be kell nyújtania a tenyésztési hatósághoz a rendeletnek megfelelően módosított tenyésztési programját, és kérelmezni kell a tenyésztőszervezeti elismerés módosítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.