MNB: Vajda Zita nem boldogulhat saját erejéből?

A jegybank szerint azt sugallták, hogy nőként nem lehet pusztán a tudás alapján boldogulni.

MNO
2016. 09. 19. 19:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajda Zita és családtagjai nem minősülnek közszereplőnek, a Népszabadság pedig azt sugallja, hogy nőként nem lehet pusztán több diplomával, többéves szakmai tapasztalattal boldogulni – állította hétfői közleményében a Magyar Nemzeti Bank. A napilap korábban arról írt: Vajda május elejéig dolgozott az MNB-ben, és havi bruttó 1,73 millió forintot keresett. Ekkor nemzetközi titkárként tevékenykedett, aztán a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány igazgatóhelyettese lett. Vajda édesanyjának cége is bőven kapott megbízásokat a jegybanki alapítványoktól. Amikor a Népszabadság Vajdára rákérdezett, az MNB egyben azt is válaszolta: Matolcsy György válása magánügy. Így a jegybank maga vont kapcsolatot Vajda és a válás közt.

Az MNB hétfői közleménye szerint politikai lejárató kampány zajlik az alapítványok és Vajda Zita ellen. Hamis vádakkal élnek a jegybank szerint, valamint a magánélethez való jogot is súlyosan sértik. Az intézmény közölte, tudatosan hallgatják el, hogy Vajda többéves nemzetközi szakmai tapasztalattal bír, két gazdasági diplomája és négy nyelvvizsgája van. A szakember régebben dolgozott a Nemzetgazdasági Minisztériumban – ahol korábban Matolcsy is volt – és a Morgan Stanley-nél is. „Vajda Zitát felkészültsége, szakmai hozzáértése alapján nevezték ki igazgatóhelyettesnek és kutatónak” – közölték.

A központi bank szerint Vajdát egyszer sem keresték meg az ügyben, és tévesen azt a következtetést vonták le, hogy nőként nem lehet csupán szakmai tapasztalat és tudás révén a munka világában érvényesülni. Vajda ezek miatt sajtó-helyreigazítást kezdeményez, illetve személyiségi jogainak és jó hírnevének megsértése miatt az alapítványokkal közösen megteszi feljelentését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.