Többmilliós bírságot kapott a népszerű szappangyártó

Az indoklás szerint megalapozatlan hatásokkal reklámozta egyes termékeit.

MTI
2016. 09. 16. 9:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eljárás 29-féle kozmetikumnak minősülő Manna terméket érintett: szappanokat, fürdőgolyókat, szépségolajokat és illóolajokat is. A GVH szerint a vállalkozás széles körben alkalmazott a kozmetikai funkciókat kisebb-nagyobb mértékben meghaladó állításokat 25 termékéről értékesítési célú honlapján 2013 júliusától 2014 októberéig.

Az egyes termékeknek megalapozatlan gyógyító hatásokat, bizonyítatlan, egészségre vonatkozó kedvező hatásokat és egyéb, a termékek használatától várható eredményekre utaló, bizonyítékokkal alá nem támasztott hatásokat tulajdonított.

A GVH kiemelte: a piaci szereplőknek igazolniuk kell a kozmetikumoknál is az általuk közzétett állítások valóságtartalmát. Különösen olyan érzékeny állításoknál, mint a különböző betegségek, egészségi problémák megelőzését, megoldását, illetve a tüneteik kezelését ígérő üzenetek. A hatóság tudományos megalapozottságot vár el a kozmetikumok gyógyhatásának bizonyításánál, a vállalkozásoknak már reklámjaik közzététele előtt kell rendelkezniük a bizonyítékokkal.

A versenyhivatal a bírság kiszabásakor a jogsértéssel érintett termékekből származó időszaki árbevételt vette alapul. A GVH enyhítő körülményként értékelte, hogy a vállalkozás együttműködési szándéka jeleként módosította kereskedelmi gyakorlatát, százszázalékos pénzvisszafizetési garanciát alkalmaz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.